Külföld

Chávez népirtással vádolja az izraeli kormányt

admin
admin

2009. 09. 04. 21:01

Népirtással vádolta meg Hugo Chávez venezuelai elnök pénteken az izraeli kormányt és felszólította a zsidó állam lakosságát, hogy ne támogassa a kabinetet.

Chávez erről a szíriai fővárosban beszélt. Az Egyesült Államok kérlelhetetlen ostorozójaként ismert latin-amerikai politikus Líbiát, Algériát, Szíriát, Iránt, Fehéroroszországot, Oroszországot és Spanyolországot magában foglaló nemzetközi körúton tartózkodik, állítása szerint azért, hogy a “többpólusú világrendet” építse és csökkentse az amerikai befolyást a (közel-keleti) térségben.

Chávez szíriai látogatása során egyedül Izraelt bírálta, felróva a zsidó államnak a palesztinokkal szemben alkalmazott rossz bánásmódot és azt, hogy Izrael – mint fogalmazott – “az amerikai imperializmus ügynökévé”, s “az imperializmus vérengző lakájává” vált.

A venezuelai elnök egyúttal népirtással vádolta az izraeli kormányt, elítélve, hogy a “cionista kormány üldözi a hősies palesztin népet”. Úgy vélte, hogy Izrael lakosságának nem kellene támogatnia “népirtó kormányát”.

Chávez a Damaszkusztól mintegy 110 kilométerre délre fekvő Szuejda város labdarúgó stadionjában, mintegy tízezer ember előtt mondott beszédet.

A jordániai határ közelében lévő körzetben több mint kétszázezer olyan ember él, aki venezuelai állampolgársággal (is) rendelkezik; nagy részük a szíriai drúz szekta tagja, akik az előző évszázadban kivándoroltak a latin-amerikai országba (majd visszatértek).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.