Külföld

Bojkottálták Obama beszédét

admin
admin

2009. 09. 04. 17:08

Barack Obama jövő heti iskolakezdési beszédét, amelyet az amerikai elnök a diákoknak szán a tanév kezdetén, s amelyet az interneten sugároznak majd, több konzervatív körzetben a szülők ellenkezése miatt nem teszik nézhetővé a tanintézetekben - számolt be a pénteki sajtó.

Egyes tankerületek vezetősége közölte, hogy náluk nem lesz látható a kedd délben on-line megtekinthető beszéd, és több szülő közölte, hogy nem engedi aznap iskolába gyerekét – olvasható a USA Today című lapban.

A kiszivárgott tervek szerint Obama politikai témákat is beleszőtt volna beszédébe, amit a Fox News tévé hírmagyarázója a gyerekek agymosásaként jellemzett. A konzervatív hírcsatorna egy kommentátora szerint Obama azt akarja elérni, hogy a gyerekek mellette lobbizzanak.

A kormány eredetileg azt javasolta az iskoláknak: Obama beszéde kapcsán a diákokkal írassanak fogalmazást arról, “hogyan segíthetik az elnököt”. A javaslatot a tiltakozásokra reagálva módosították, a javasolt fogalmazástéma az oktatási célok elérése lett.

A vita és a tiltakozás azután kezdődött, hogy Arne Duncan oktatásügyi miniszter levélben sürgette az iskolaigazgatókat: a diákok feltétlenül nézzék meg Obama beszédét.

A Fehér Ház közölte, hogy az elnök – akinek lányai szintén iskolába járnak – nem politikai beszédet fog tartani, hanem arra kívánja ösztönözni a nebulókat, hogy keményen tanuljanak és ne maradjanak ki az iskolából.

David Bradley, a texasi állami oktatási felügyelet republikánus tagja szerint Obama a beszéddel megkerüli az állami és helyi iskolai vezetőket, ezért azt tanácsolta, hogy az aggódó szülők aznap ne küldjék iskolába gyerekeiket. Mások, köztük Mark Enderle, a Missouri állambeli Fort Osage iskolakörzet felügyelője viszont támogatja, hogy az elnök, akárkiről is van szó, az oktatást támogató beszédet intézzen a diákokhoz.

Texas, Illinois, Minnesota, Missouri, Virginia és Wisconsin államok egyes tankerületei mindenesetre úgy döntöttek, nem mutatják be a tanulóknak az elnök iskolakezdési üdvözlő beszédét, és több más államban még mérlegelik az ügyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.