Nagyvilág

Szili a nyelvtörvény ellen lobbizott

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek úgy látja, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény elfogadásával egyfajta egyensúly felborult, és a legfontosabb feladat ennek a helyreállítása.

Egyebek között ezt emelte ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Hágában, miután négypárti, csúcsszintű parlamenti delegáció élén megbeszélést folytatott az EBESZ illetékesével.

A házelnök megerősítette azt is, hogy Vollebaek szeptember 15-én Budapestre látogat, és más programok mellett részt vesz a külügyi bizottság ülésén.

Az EBESZ-főbiztos a találkozó után kiadott közleményében alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a nyelvtörvény végrehajtási rendelete ne érintse hátrányosan a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségekhez tartozókat.

A megoldásig segítenek

Vollebaek emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban mindkét ország kormányaival és parlamentjeivel, valamint a magyar kisebbség illetékeseivel is folytatott tárgyalásokat a nyelvtörvényről. Aláhúzta, hogy mindaddig be kíván kapcsolódni a probléma kezelésébe, amíg minden félnek elfogadható megoldást találnak.

A közleményben a főbiztos fontosnak nevezte a megfelelő egyensúly biztosítását az államnyelv megerősítése és a kisebbségek nyelvi jogainak megvédelmezése között. Jelezte, hogy ő maga is javaslatot tett olyan intézkedésekre, amelyek az egyensúlyt javíthatják, és lépéseket javasolt arra is, hogy a törvény “arányos és megfelelő módon” legyen végrehajtható.

Ismét biztatta a szlovák és a magyar kormányt, hogy a jószomszédság és barátság szellemében folytassanak építő jellegű párbeszédet a lezáratlan témákról, és “használják ki a kétoldalú lehetőségek egészét”.

Parancsoló

Vollebaek “parancsolónak” nevezte, hogy a következő lépések kidolgozásába a szlovákiai nemzeti kisebbségek képviselőit is vonják be.

Üdvözölte egyúttal, hogy mindkét fél szívesen vette részvételét a kisebbségügyi vegyes bizottság közelgő találkozóján, és arra is kérték, hogy biztosítsa, a következő lépések figyelembe veszik “valamennyi érdekelt jogait és legitim igényeit”.

Kiemelte ennek kapcsán, hogy részt vesz a végrehajtási iránymutatások megtervezésében is.

A folyamat folytatódik

Szili Katalin a találkozó után kiemelte annak fontosságát, hogy a folyamat folytatódik, és a kisebbségügyi biztos bekapcsolódik a nyelvtörvény kérdéséinek tisztázásába.

A házelnököt a brüsszeli látogatáshoz hasonlóan hágai programjain is elkísérték a parlamenti frakciók vezetői vagy frakcióvezető-helyettesei.

Szili Katalin a kétnapos látogatás befejező programjaként megbeszélést folytatott Gerdi Verbeettel, a holland képviselőház elnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik