Külföld

Finnországban dartsozott Bajnai

admin
admin

2009. 09. 03. 14:45

A gazdasági válságkezelés, az Európai Unió aktuális kérdései és a szlovák nyelvtörvény miatt kialakult feszültség is szóba került a magyar és a finn kormányfő csütörtöki megbeszélésén Helsinkiben. Bajnai alig találta el a táblát.

Bajnai Gordon az egyeztetés után elmondta: Magyarország nem kezdeményezte, és nem gerjeszti a szlovák-magyar viszályt. Hozzátette: szeretnék csillapítani a kialakult feszültséget, de ki kell állni azokért a jogokért és értékekért, amelyek mentén az Európai Unió létrejött.

Bajnai Gordon dob (Fotó: MTI)

Bajnai Gordon dob (Fotó: MTI)

A magyar kormányfő szerint Sólyom László köztársasági elnök kitiltása Szlovákiából szokatlan, indokolatlan, a schengeni egyezménnyel szembemenő, rossz precedenst teremtő és a két ország kapcsolatában szimbolikusan is negatív lépés volt.
Ennél sokkal súlyosabb és fájdalmasabb dolognak nevezte a szlovák nyelvtörvény elfogadását. Úgy fogalmazott: gazdasági világválság idején a feszültségek csillapítására és nem azok kiélezésére van szükség. Ez lenne a bölcs politika – vélekedett a magyar kormányfő.

Nagy súlyt

Matti Vanhanen ezzel összefüggésben elmondta: Finnországban igen nagy súlyt helyeznek arra, hogy a kisebbségek nyelvi és etnikai jogait tiszteletben tartsák. Példaként említette, hogy idős korban nagyon fontos, hogy valaki a saját anyanyelvén kérhessen egészségügyi ellátást.

Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy ebben nem lehet senki egy másik ország ügyvédje, mert ez a kérdés minden állam belső ügye.

Válságkezelés

Bajnai Gordon beszámolt arról is: a megbeszélésen áttekintették, hogy Magyarországon és Finnországban hogyan kezeli a kormányzat a gazdasági válságot.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy a magyarországi finn cégek csúcsvezetői a délelőtti megbeszélésükön egyértelműen kifejezték, továbbra is van bizalom az ország iránt. Mint mondta: megerősítették, hogy Magyarországot stratégiai partnernek tekintik, ahol – a válság elmúltával – növelhetik jelenlétüket.

Közölte, a kormány tárgyal az Elcoteq magyarországi jelenlétének növeléséről, és vizsgálják, hogyan lehetne ezt pénzügyileg is támogatni.

Alig találta el

A magyar és a finn miniszterelnök a megbeszélés előtt dartsozott egymással a kormányfői rezidencia kertjében. Bajnai Gordon, miután csak néhányszor találta el a táblát, elmesélte Matti Vanhanennek, hogy az ő sportja inkább a foci, és kapusként ennél jobb eredményei szoktak lenni.

A magyar kormányfő délután találkozik Stefan Vallinn kulturális és sportminiszterrel, aki a Svéd Néppárt elnöke is, majd Sauli Niinistö parlamenti elnökkel folytat megbeszélést.
Bajnai Gordon egynapos munkalátogatásra érkezett a finn fővárosba, csütörtökön este már újra Budapesten lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.