Nagyvilág

Török harci gépek repkedtek Görögországba

Görögország szerint török harci repülőgépek megsértették a görög légteret az Égei-szigetek felett és veszélyeztették egy görög utasszállító biztonságát.

Nyolc török harci repülőgép múlt vasárnap sértette meg Görögország légterét – állították görög védelmi minisztériumi források kedden. A török gépek állítólag közel repültek az Olympic Airlines görög légitársaság egyik járatához, amely 49 utast szállított Rodoszról Lészvosz szigetére.

Görögország ankarai nagykövetsége hivatalosan tiltakozott Törökországnál az ügy miatt – közölte a görög külügyminisztérium. “A török gépek értesítés nélküli berepülése az Égei-tenger felett és a görög légtér folyamatos megsértése veszélyes és baleseteket idézhet elő” – mondta a külügyi szóvivő.

A két ország között – a ciprusi kérdésen túl – évtizedek óta nincs megegyezés az Égei-tengeri határokról sem. Athén legutóbb júliusban állította azt, hogy török vadászgépek megsértették légterét az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetek felett.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár múlt heti athéni látogatásán a görög-török kapcsolatok javítását szorgalmazta, arra kérve Görögországot, hogy a törökökkel való vitái miatt ne akadályozza a NATO és az Európai Unió afganisztáni együttműködését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik