Külföld

Nem kommentálták a dunaszerdahelyi tüntetést

admin
admin

2009. 09. 02. 11:58

Nagy terjedelemben, de többnyire kommentárok nélkül tájékoztat a szerdai szlovák sajtó az államnyelvtörvény módosítása elleni dunaszerdahelyi tüntetésről.

“Nem a kisebbségi jogokat, hanem a kisebbségi kötelességeket érinti a szlovákiai nyelvtörvény, mégpedig oly módon, amely Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa szerint is jogos” – állítja a Pravda című független szlovák napilap.

“Amennyiben a magyarok harci kiáltásai mögött a nyelvtörvény van, akkor nem mint ok, hanem mint ürügy és robbanószer. Egyszerűbben: a probléma nem a szlovák akcióban, hanem a hisztérikus magyar reakcióban rejlik. A tiltakozásokat nem a jogokért folytatott küzdelem, hanem a hatalmi harc motiválja. Amely az elveszett nemzeti presztízsért zajlik” – írja a lapban Dag Danis.

“A nyelvtörvény sajnos csak arra jó, amire a jelenlegi politikai garnitúra használja: politikai gyűlöletkeltésre” – írja az új Szó című szlovákiai magyar lapban Lovász Attila.

“A jelen szlovák kormányzat legalizálta és legitimálta a csőcselékre jellemző hőbörgést, a xenofób indulatokat, a nacionalista gyűlölködést. Egy olyan nyelvtörvényt hagyott jóvá, amelynek szövege a gyűlöletbeszéd alapja. A nyelvtörvény semmit sem fog szabályozni, mert a szlovákok le se sajnálják, mi van benne, a magyarok meg nem tartják be!” – fejti ki a szerző.

“Ez a törvény szimbólum: a gyűlöletszítás kormányzati politikájának élő, eleven, látványos szimbóluma. Egy olyan politikát szimbolizál, amely Európában háborúkat okozott, s ezért a demokratikus és szabad emberek számára megvetendő és elutasítandó. Ennyi és nem több” – húzza alá a lap.

A Sme című liberális lap visszautasítja Robert Fico kormányfő bírálatát, miszerint a megromlott szlovák-magyar viszonyért nagy felelősség terheli a szlovák sajtót. Fico szerint minden magyar sajtótermék “Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, Szlovákia ellen” hangnemben ír, s a szlovák sajtó is kormányát kritizálja, amit hallatlannak tart.

“Ha itt mindnyájan úgy írnánk ‘Magyarország ellen, Magyarország ellen, Magyarország ellen’, jobb lenne-e most ez a viszony?” – teszi fel a kérdést a Sme. Bírálja a Szlovák Nemzeti Pártot is, amely határozottabb lépéseket követel a szlovák külügytől, mert “Magyarország háborúzni akar”.

“Ha Magyarország háborút akarna kirobbantani, akkor a ‘sokkal határozottabb lépéseket’ biztosan csak üdvözölné” – jegyzi meg a szerző, Marián Lesko. Emlékeztet: a Meciar-kormány 15 éve azzal provokálta ki a szlovákiai magyarok első, révkomáromi nagygyűlését, hogy eltávolíttatta a magyar helységnévtáblákat.
A dunaszerdahelyi nagygyűlést Fico kormánya a kulturális miniszter által módosított nyelvtörvénnyel provokálta ki, amely a magyar nyelvet olyan területekről is száműzte, amelyekkel az államnak egyáltalán nem kellene törődnie.

“Aki jó kapcsolatokra törekszik, az ilyesmit nem csinál” – szögezi le a tekintélyes újság.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.