Nagyvilág

Megdöbbentő csalás az afgán választásokon

Tálib vezetők szerint Hamid Karzai jelenlegi afgán elnök mintegy 24 ezer szavazatot hamisított meg újraválasztásának érdekében. Legfőbb riválisa szerint ha nem szavatolják az elnökválasztás eredményének tisztaságát, az megkérdőjelezi Afganisztán jövőjét.

A The New York Times riportja szerint akadt olyan választókerület is, ahol egyetlen szavazó sem adhatta le a voksát, az urnákat Karzai már előre “megtöltötte” kitöltött szavazólapokkal. Abdullah Abdullah volt külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen széles körben követtek el csalásokat az augusztus 20-i voksolás során. A politikus fogadkozott, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz az “állami csalások” leleplezése érdekében, s ha e törekvésében kudarcot vall, nem fogja elismerni a választás hivatalos végeredményét.

Abdullah úgy vélte, hogy ha a választási folyamatot nem tartják tiszteletben, Afganisztán nem fog talpra állni, mert ugyanazt a rendszert kényszerítik rá újabb öt évre az országra, amely szerinte a mostani tömeges csalásokat elkövette.

A legfrissebb részeredmények szerint Karzai eredménye 46 százalék, legfőbb riválisa, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter 33 százalékon áll. Ha Karzai nem szerzi meg az összes szavazat több mint 50 százalékát, a szabályok szerint második fordulóra kényszerül.

Az elnökválasztás előzetes végeredményét egy héten belül, szeptember 3. és szeptember 7. között teszik közzé, a hivatalos eredményt pedig szeptember 17. és szeptember 21. között – közölte a bizottság.

A testület arról is beszámolt, hogy június közepe, az elnökválasztást megelőző kampány kezdete óta több mint 2500 panasz érkezett különféle választási visszaélésekről, zömében az augusztus 20-i voksolás után. Ezek közül csaknem 700-at soroltak az A kategóriába, vagyis ennyit minősítettek kiemeltnek, olyannak, amely befolyásolhatja a választás eredményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik