Nagyvilág

Lefújták a cunamiriadót Indonéziában

Nagy erejű földrengés rázta meg szerdán az indonéziai Jáva sziget déli partvidékét, legkevesebb hét ember halálát és több tucat ember sérülését okozva. A hatóságok előbb szőkőárriadót rendeltek el, majd kisvártatva lefújták azt.

Az amerikai földtani intézet első becslésében 7,4 erősségűre tette a földrengést, majd 7,0-s fokozatra módosította az adatot. Az indonéziai szeizmológiai intézet 7,3-as fokozatot mért. A földmozgás központja a nyugat-jávai Tasikmalaya városától 142 kilométerrel délnyugatra volt, közel 50 kilométer mélységben.

Károkról érkeztek hírek az epicentrum közelében fekvő Tasikmalayából, illetve a közeli nagyvárosból, Bandungból. Az egészségügyi minisztérium válságközpontjának illetékese, Rustam Pakaya szerint úgy tűnik, hogy Tasikmalaya egyike a leginkább érintett városoknak, ott több tucat ház dőlt össze. Az egészségügyi minisztérium orvoscsapatokat küld a helyszínre.
Az epicentrumhoz legközelebb fekvő, Nyugat- és Közép-Jáván működő erőművek, olaj- és gáz-, illetve acél- és bányaipari vállalatok nem szenvedtek károkat.

A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ az epicentrumtól néhány száz kilométeres térségre vonatkozó, lokális szökőárriadót rendelt el, de fél órával később lefújták a figyelmeztetést.

Jakartai lakosok szerint a fővárosban kilengtek az épületek, az emberek pánikszerűen menekültek az utcára az irodákból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik