Nagyvilág

Lajcák szerint nem lesz sima a Fico-Bajnai

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerint nem lesz egyszerű a szlovák és a magyar miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon tárgyalása, mert mindkét fél sok mindent akar közölni a másikkal.

A fontos azonban az, hogy a tárgyalásokat az ügyek előmozdítása céljával, vagy a másik fél megbántása céljával vezetik-e. Ez esetben úgy látom, hogy a pozitív hozzáállás az uralkodó – nyilatkozott a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban a kormány ülése után.

A korábbi bejelentés szerint Bajnai és Fico szeptember 10-én, Magyarországon találkozik. Lajcák a normális, építő szellemű és józan párbeszéd folyatását, valamint a szlovák-magyar feszültség enyhülését várja a találkozótól.

Amire szükségünk van, az az, hogy beszéljünk egymással, és nevezzük néven azokat a dolgokat, amelyek tetszenek, illetve nem tetszenek nekünk. Teljesen világos azonban, hogy előre üzeneteket fogalmazni meg a sajtón keresztül, az biztosan nem járható út – jegyezte meg a szlovák diplomácia irányítója. Úgy látja, hogy Bajnai Gordonnak – akárcsak Balázs Péter magyar külügyminiszternek – érdeke a konstruktív, botrányok nélküli és tények elferdítését mellőző párbeszéd. A miniszter azt állítja: a szlovák fél kész a találkozón megvitatni Sólyom László magyar államfő Pozsony által meghiúsított révkomáromi látogatásának az ügyét is.

Örömmel válaszolunk erre a kérdésre is, nincs miért szégyenkeznünk. Ugyanakkor a Szlovák Köztársaság és Magyarország is foghatják a fejüket, mert két európai uniós tagállam között ilyen lépésre nem kellett volna hogy sor kerüljön – fejtette ki Lajcák. Szerinte azonban annak sem kellett volna megtörténnie, hogy a magyar államfő nem veszi figyelembe a három legfőbb szlovák közjogi méltóság nyilvános felhívását, hogy augusztus 21-e nem alkalmas a tervezett látogatásra.

Lajcák aláhúzta: Szlovákiának és Magyarországnak nem a “paragrafusok” szintjén, hanem felelős szomszédként kellene tárgyalniuk egymással. Arra van szükség, hogy ne hátra, hanem előre nézzünk – szögezte le a szlovák külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik