Külföld

Visszaverte a magyarellenes támadásokat az ungvári egyetem

admin
admin

2009. 09. 01. 15:10

Nem engedett az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) a magyar tannyelvű karát támadó és a rektor leváltását követelő ukrán nacionalista erők nyomásának; az intézmény tanári kara nemzetiségi ellentétek szítására irányuló kísérletekként értékelte a magyar nyelvű oktatást ért támadásokat.

Mikola Veges, az UNE rektora a felsőoktatási intézmény tevékenységét értékelő éves beszámolójában megvédte az egyetem Magyar Tannyelvű Humán és Természettudományi karát, utalva arra, hogy azt az ukrán-magyar kisebbségügyi kormányközi vegyes bizottság 2003. évi ajánlása nyomán hozták létre. Mint hangsúlyozta, a kar teljesen törvényesen, az illetékes ukrán állami hatóságok jóváhagyásával és állandó felügyelete mellett működik – írta kedden az ungvári ua-reporter.com hírportál.

Az orgánum emlékeztetett arra, hogy az UNE rektorát az elmúlt hónapokban sorozatban támadták ukrán nacionalista szervezetek és egyes egyetemi tanárok, azt állítva, hogy az ukrán nemzetiségű diákokra nézve törvénytelen és kirekesztő a magyar karon a kárpátaljai magyar iskolák végzősei számára biztosított felvételi. Ezért Vegest feljelentették az ügyészségen, és azonnali leváltását követelték az oktatási minisztertől.

A cikk szerint az UNE tanári kara nem bizonyult fogékonynak a „magyar kérdés” iránt, sőt nemzetiségi ellentétek szítására és az egyetem fölötti ellenőrzés megszerzésére irányuló kísérletként értékelte a nacionalista politikai erők és egyes egyetemi munkatársak nyilatkozatait. Az ungvári egyetem munkaközössége teljes támogatásáról biztosította, és pozitívan értékelte az intézmény rektorának munkáját – írta a hírportál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.