Nagyvilág

A történelem legvéresebb tanévnyitója

Virrasztással emlékeznek az észak-oszétiai Beszlanban azokra az ártatlan áldozatokra, akiket öt éve mészároltak le a helyi iskola tanévnyitóján. Fegyveresek azért foglalták el az épületet, hogy távozásra bírják az orosz csapatokat Csecsenföldről. A 2004-es túszdrámában több mint háromszázan meghaltak.

A teljesen romba dőlt iskola tornaterménél már hajnalban összegyűltek az áldozatul esett gyermekek szülei, valamint a Beszlani anyák és a Beszlan hangja nevű társadalmi szervezetek tagjai, s közülük sokan három napig szándékoznak virrasztani a helyszínen, mint a tragédia óta minden évben.

Az iskola környékén három napig gyászzene szól, mindenütt virágok vannak, s gyertyák égnek. A romokra az áldozatok portréit akasztották ki, valamint transzparenseket, amelyek arról tanúskodnak, hogy a helyiek a tragédiát továbbra sem bocsátják meg a hatóságoknak.

A történelem legvéresebb tanévnyitója 1

A megemlékezésen részt vesznek hivatalos küldöttségek is, valamint az Alfa és a Vimpel kommandós egységek Beszlanban elesett tagjainak hozzátartozói.

1100 ember a halál torkában

2004. szeptember 1-jén egy, az orosz csapatok Csecsenföldről való távozását követelő kommandó elfoglalta az észak-oszétiai Beszlanban az 1. számú iskolát, foglyul ejtve az ott tartózkodó több mint 1100 embert.

Kommandósok három nap után megrohamozták az épületet, ám az akció vérfürdőbe torkollott: 331 ember, köztük 186 gyerek vesztette életét.

Senkit sem büntettek meg

Az orosz parlament vizsgálóbizottsága 2006 decemberében megállapította, hogy a különleges biztonsági erők fellépése nem veszélyeztette a túszok életét; nem ők, hanem a terroristák robbantották fel az iskolát.

Az áldozatok hozzátartozói és sok orosz azonban úgy véli, a hatóságok ma is eltitkolják a tények egy részét. Tiltakoznak az ellen is, hogy a 32 fős csecsen kommandó egyetlen túlélőjét leszámítva senkit sem büntettek meg a beszlani tragédiáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik