Nagyvilág

Provokációnak tartják a szlovákok a dunaszerdahelyi tüntetést

Bírálóan nyilatkoztak a szlovák politikai pártok képviselői a szlovákiai magyaroknak az államnyelvtörvény elleni keddi dunaszerdahelyi tüntetéséről.

A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a magyar civil szervezetek provokálni akartak a nagygyűléssel. “A nagygyűlést elterelő manővernek tartjuk az MKP részéről. Az akció valódi célja a magyar kisebbség mozgósítása nyugtalanság keltése céljából és a nemzetiségi feszültség szítása Szlovákiában” – jelentette ki Ján Slota pártelnök.

“Az MKP által megszervezett tiltakozás nem más, mint egy nagy provokáció. Ennek bizonyítéka, hogy azt a Szlovák Köztársaság egyik legnagyobb ünnepére, az alkotmány napjára időzítették. A nyelvtörvény módosítása nem más, mint az állam belső kohéziójának megerősítése” – tette hozzá Anna Belousovová, a párt első alelnöke.

Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) egyik befolyásos képviselője úgy véli: a tüntetés azt jelzi, hogy az MKP politikai irányvonalában elmozdulás történt. “A nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetést az MKP politikájában történt komoly elmozdulásként értékelem. A tiltakozásra abban a stadionban került sor, amely egyik jelképe Szlovákia és Magyarország, valamint a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti kapcsolatok kiéleződésének” – nyilatkozta Tomás Galbavy, az SDKU parlamenti képviselője.

Szerinte mindez azt jelzi, hogy az MKP “felemelte a magyar kártyát, s azt politikája részévé tette”.
Ugyanakkor kijelentette: az államnyelvtörvény módosítása “rendkívül veszélyes lépés, mert rosszhiszeműen írták meg”, s célja csak azt volt, hogy elterelje a figyelmet a koalíció botrányairól. Az ugyancsak ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nyugtalanságának adott hangot a nagygyűléssel kapcsolatban, s ismételten hangsúlyozta: a szlovák-magyar viszonyban nem tüntetésekre, hanem párbeszédre van szükség. A nyelvtörvény módosítása a KDH szerint is rossz, de a problémákat dialógussal kellene megoldani.

(A nyelvtörvénnyel kapcsolatos tüntetésekről itt olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik