Külföld

Provokációnak tartják a szlovákok a dunaszerdahelyi tüntetést

admin
admin

2009. 09. 01. 19:41

Bírálóan nyilatkoztak a szlovák politikai pártok képviselői a szlovákiai magyaroknak az államnyelvtörvény elleni keddi dunaszerdahelyi tüntetéséről.

A koalíciós Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a magyar civil szervezetek provokálni akartak a nagygyűléssel. “A nagygyűlést elterelő manővernek tartjuk az MKP részéről. Az akció valódi célja a magyar kisebbség mozgósítása nyugtalanság keltése céljából és a nemzetiségi feszültség szítása Szlovákiában” – jelentette ki Ján Slota pártelnök.

“Az MKP által megszervezett tiltakozás nem más, mint egy nagy provokáció. Ennek bizonyítéka, hogy azt a Szlovák Köztársaság egyik legnagyobb ünnepére, az alkotmány napjára időzítették. A nyelvtörvény módosítása nem más, mint az állam belső kohéziójának megerősítése” – tette hozzá Anna Belousovová, a párt első alelnöke.

Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) egyik befolyásos képviselője úgy véli: a tüntetés azt jelzi, hogy az MKP politikai irányvonalában elmozdulás történt. “A nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tüntetést az MKP politikájában történt komoly elmozdulásként értékelem. A tiltakozásra abban a stadionban került sor, amely egyik jelképe Szlovákia és Magyarország, valamint a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti kapcsolatok kiéleződésének” – nyilatkozta Tomás Galbavy, az SDKU parlamenti képviselője.

Szerinte mindez azt jelzi, hogy az MKP “felemelte a magyar kártyát, s azt politikája részévé tette”.
Ugyanakkor kijelentette: az államnyelvtörvény módosítása “rendkívül veszélyes lépés, mert rosszhiszeműen írták meg”, s célja csak azt volt, hogy elterelje a figyelmet a koalíció botrányairól. Az ugyancsak ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nyugtalanságának adott hangot a nagygyűléssel kapcsolatban, s ismételten hangsúlyozta: a szlovák-magyar viszonyban nem tüntetésekre, hanem párbeszédre van szükség. A nyelvtörvény módosítása a KDH szerint is rossz, de a problémákat dialógussal kellene megoldani.

(A nyelvtörvénnyel kapcsolatos tüntetésekről itt olvashat!)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.