Nagyvilág

Obama vacsorát ad a ramadán tiszteletére

Barack Obama amerikai elnök kedd este vacsorát ad a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán tiszteletére a Fehér Házban.

Az egyhetes massachusettsi vakációjáról Washingtonba visszatért elnök nemcsak az iszlám naptár kilencedik hónapját, a ramadánt kívánja ünnepelni, hanem az amerikai muzulmánoknak az Egyesült Államok életében játszott előremutató szerepét is.
A Fehér Ház közlése szerint Obama ezzel újabb lépést tesz a világ másfél milliárd muzulmánja felé.

Az amerikai elnök csaknem két hete, a ramadán kezdetén a Fehér Házból küldött videoüzenetében megerősítette: elkötelezte magát amellett, hogy új korszak kezdődjön az Egyesült Államok és a muzulmán világ között.
“Mindannyiunknak emlékezni kell arra, hogy azt a világot, amelyet fel szeretnénk építeni és azokat a változásokat, amelyeket el szeretnénk érni, a saját szívünkben és közösségeinkben kell elkezdeni” – fogalmazott az elnök, aki gyerekkorát a legnagyobb muzulmán népességű országban, Indonéziában töltötte, és apja muzulmán vallású volt.

Kijelentette, az Egyesült Államok a határain kívül is egy békésebb és biztonságosabb világ építésére törekszik. Mind mondta, országa a többi között ezért fejezi be felelősséggel az iraki háborút, szigeteli el a szélsőségeseket, és támogatja a Közel-Keleten az izraeliek és a palesztinok jogait is elismerő úgynevezett kétállami megoldást.

Obama az első olyan amerikai elnök, aki beiktatási beszédében a muzulmán szót használta. Hivatalba lépése után az első tévéinterjút az al-Arabija arab hírtelevíziónak adta; kijelentette, “az a feladatom a muzulmán világ irányában, hogy értésre adjam, az amerikaiak nem az Önök ellenségei”. A Fehér Ház emlékeztetett arra, hogy Obama idén áprilisban széder vacsorával köszöntötte a zsidó pészah kezdetét. Ő az első elnök, aki a zsidók Egyiptomból való kivonulására emlékező ünnep kezdetén ilyen estet rendezett a washingtoni elnöki rezidencián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik