Külföld

Már gyülekeznek Dunaszerdahelyen

admin
admin

2009. 09. 01. 14:34

Már gyülekeznek a tüntetők a dunaszerdahelyi stadionban. A nyelvtörvény elleni demonstráció délután 3 órakor kezdődik.

Az FN.hu helyszíni tudósítója szerint az esemény kezdete előtt fél órával már félig megtelt a dunaszerdahelyi stadion. A tüntetőkre rendőrök vigyáznak, akik egyelőre nem vonultak fel nagy számban a helyszínen.

A rendezők 4-6 ezer ember jelenlétére számítanak. Korábban az RMDSZ is jelezte, hogy romániai magyarok is részt vesznek a tüntetésen, szolidaritásukat kifejezve a szlovákiai magyarokkal.

“Bízunk abban, hogy a nagygyűlés méltóságteljesen és incidensek nélkül zajlik le” – nyilatkozta újságíróknak Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke.

“A rendezésért az MKP felel. A városban a városi rendőrség fogja biztosítani a rendet” – mondta Fülöp Péter, a dunaszerdahelyi polgármesteri hivatal illetékese.

Miközben a szlovákiai magyar pártok és civilszervezetek egységesen sérelmesnek találják a módosított szlovák államnyelvtörvényt, s fontosnak tartják véleményük kinyilvánítását a nagygyűlésen, hallatszanak már a rendezvényt bíráló hangok is.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (KDH) elnöksége nyugtalanságának adott hangot a rendezvénnyel kapcsolatban. A párt úgy véli: a szlovák-magyar kapcsolatokban párbeszédre, s nem tiltakozó nagygyűlésekre van szükség. Az államnyelvtörvény nem jó, de a problémákat párbeszéddel kell megoldani. Tiltakozó nagygyűlést tartani Szlovákia nemzeti ünnepén (a szlovák alkotmány elfogadásának napján) “nyílt provokáció, amely komolyan sértheti együttélésünket” – olvasható a KDH közleményében.

Az eseményt az FN.hu folyamatosan közvetíti!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.