Külföld

Fico kiosztotta a magyar és a szlovák sajtót

admin
admin

2009. 09. 01. 12:17

A szlovák kormányfő szerint az újságírók nagymértékben felelősek azért, milyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Fico egy interjúban közölte, néha szégyelli magát, mennyi szlovákellenesség van a szlovák sajtóban.

“Kapcsolják be Magyarországon a televíziót, a rádiót, vagy nyissák ki az újságokat. Függetlenül attól, hogy liberális, konzervatív, baloldali lapot vagy bulvárt olvasnak, mindegyik ugyanazt mondja: Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, még ha az elnöküket nem is nagyon kedvelik. Nyissák ki a szlovák lapokat. Az sírnivaló. Én sehol sem láttam annyi újságírót, akik saját országukat piszkítják, mint Szlovákiában. Ez egyszerűen nem normális” – jelentette ki a szlovák kormányfő abban az interjúban, amelyet a SITA hírügynökség közölt.

Budapest is felelős, a szlovák sajtó ferdít

Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé az augusztus 21-i révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért. Pozsony akkor megakadályozta, hogy Sólyom László magyar államfő részt vehessen az ünnepségen.

Fico szerint a szlovák fél tartott attól, mi történhet Révkomáromban. “Minden erőnket arra összpontosítottuk, hogy meghiúsítsuk a szélsőségesek összecsapását Révkomáromban” – mondta Fico. Szerinte mindezekről az eseményekről, fejleményekről a szlovák sajtó elferdítve és Szlovákia-ellenesen, kormányellenesen tudósított, “míg azok, akik arrogáns viselkedésükkel ezt a helyzetet előidézték, nemzeti hősök”.

Élesen bírálta a révkomáromi önkormányzatot, hogy a Cirill és Metód szláv hittérítők szobrának nem tud a városban megfelelő közteret találni, de “a legszebb helyen felállítják Szent István szobrát, aki egyáltalán nem királya a szlovákoknak”. “István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt. A mi királyunk Szvatopluk és nem Szent István” – húzta alá Fico.

Kifejtette: néha szégyelli magát, mennyi szlovákellenesség van a szlovák sajtóban. “Én szlovák vagyok, de nem verem a mellem, hanem konkrét döntéseket hozok.

Nincs semmi problémám a magyar nemzetiségűekkel, de elutasítom, hogy Révkomáromot bárki a Magyar Köztársaság további járásának tekintse.

Ezt egész egyszerűen nem fogom tiszteletben tartani, akár tetszik valakinek, akár nem” – szögezte le a szlovák miniszterelnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.