Nagyvilág

Elkezdődött a dunaszerdahelyi tüntetés

Több ezer ember részvételével tiltakozó nagygyűlés kezdődött kedden délután Dunaszerdahelyen, a helyi labdarúgó-stadionban a szlovákiai államnyelvtörvény közelmúltban elfogadott módosítása ellen.

Lapunk helyszíni tudósítója szerint több ezren vannak a helyszínen, ám viszonylag kevés rendőrt látni a stadionban. A résztvevők még mindig folyamatosan érkeznek a helyszínre, sokan Erdélyből, illetve Magyarországról jöttek. Állítólag a település valamennyi utcájában rendőrök vannak, és kommandósokat is kivezéreltek. Egyes információk szerint egy tüntetőt őrizetbe vettek, mert Szlovákiát becsmérelte.

A Kiállunk a jogainkért jelszó alatt zajló nagyszabású akciót, amelyre Szlovákián kívül Magyarországról és Romániából is érkeztek résztvevők, a Magyar Koalíció Pártja és a civilszervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezte és szervezte meg.

Dunaszerdahely (Forrás: FN)

Dunaszerdahely (Forrás: FN)

A mintegy háromórásra tervezett rendezvényen politikai beszédek hangzanak el, amelyeket kulturális műsor egészít ki.
Várható, hogy a résztvevők egy nyilatkozatot is elfogadnak, amelyben tiltakozni fognak az államnyelvtörvény ellen, s kiállnak a szlovákiai magyarság jogainak megerősítése mellett.

Az FN.hu folyamatosan közvetít az eseményről!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik