Nagyvilág

Választások Németországban

Törvényhozási választások kezdődtek vasárnap reggel egyszerre három németországi tartományban, Szászországban, Türingiában és a Saar-vidéken.

A szavazás az utolsó politikai erőfelmérést jelenti a szeptember végi országos parlamenti választások előtt, kimenetele ily módon befolyásolhatja mind a jelenleg még közösen kormányzó nagynéppártok, mind a kisebb ellenzéki pártok esélyeit és a későbbi koalíciós lehetőségeket.

Az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) számára az igazi tét a párt jelenlegi tartományi pozícióinak megőrzése. A vasárnapi tartományi szavazások kimenetele választ adhat arra is, hogy, hogy folytatódik-e a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) országos méretű erősödése, ami növelhetné annak lehetőségét, hogy az őszi parlamenti választások eredményeként Németországban a jelenlegi nagykoalíció helyett konzervatív-liberális koalíció alakul.

A Saar-vidéken és Türingiában a CDU jelenleg abszolút többség birtokában egyedül kormányoz, míg Szászországban a konzervatívok és a szociáldemokraták koalíciója van hatalmon. Várható, hogy a vasárnapi választások eredményeként mindhárom tartományt koalíciós kormány irányítja majd, az előzetes felmérések ugyanis a konzervatívok gyengülését vetítik előre.

A szavazóhelyiségeket este 18 órakor zárják, s az első előrejelzések rögtön ezt követően várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik