Nagyvilág

Fico Révkomáromban is találkozna a magyar vezetőkkel

Magyar kollégájával tervezett találkozója után a szlovák miniszterelnök Révkomáromban is kész találkozni magyar politikusokkal.

A pozsonyi tv-adó O 5 minut 12 (5 perc múlva 12) című politikai műsorában a kormányfő azt javasolta Révkomárom polgármesterének, Bastrnák Tibornak, hogy találjon “méltó helyet” Cirill és Metód hittérítők szobrának, és akkor majd annak lábánál “találkozhatunk magyar illetékesekkel”. Ebben az esetben – tette hozzá Fico – hajlandó volna fölkeresni I. István magyar király augusztus 21-én felavatott révkomáromi szobrát is.

A tv-műsorban Fico arról beszélt, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán “példátlan politikai kampány folyik Szlovákia ellen, s abban részt vesz az összes magyar párt és médium”. A kormányfő szükségesnek látja, hogy majdani találkozójukon föltegye a kérdést magyar kollégájának, Bajnai Gordonnak: vajon azok a témák, amelyeket a magyarok oly lényegesnek tartanak a szlovák-magyar viszonyban, csakugyan olyan fontosak-e.

Egyúttal úgy vélte, hogy Pozsony sem a nyelvtörvénnyel, sem a magyar államfő, Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatásával kapcsolatban nem tehet engedményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik