Nagyvilág

Afganisztán – mi lesz aztán?

Megkérdőjelezi Afganisztán jövőjét, ha nem szavatolják az ázsiai országban rendezett elnökválasztás eredményének tisztaságát - hangoztatta HamidKarzai távozó elnök fő vetélytársa a The Daily Telegraph című brit lapban szombaton közölt nyilatkozatában.

Abdullah Abdullah volt külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte, hogy milyen széles körben követtek el csalásokat az augusztus 20-i voksolás során.

A politikus fogadkozott, hogy minden rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz az “állami csalások” leleplezése érdekében, s ha e törekvésében kudarcot vall, nem fogja elismerni a választáshivatalos végeredményét.

Abdullah úgy vélte, hogy ha a választási folyamatot nem tartják tiszteletben, Afganisztán nem fog talpra állni, mert ugyanazt a rendszert kényszerítik rá újabb öt évre az országra, amely szerinte amostani tömeges csalásokat elkövette. Az afgán kormány így törvénytelen lesz – hangsúlyozta.

A szombaton Kabulban közzétett választási részeredmény szerint Karzai a szavazatok 46,3 százalékát kapta meg, így vezet Abdullah előtt, aki a voksok 31,4 százalékát szerezte meg.

A térséggel foglalkozó amerikai különmegbízott, Richard Holbrooke a voksolás másnapján az állítólagos csalásokról tárgyalt Karzaival Kabulban. Egy amerikai tisztségviselő későbbi elmondása szerinta találkozó feszült légkörű volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik