Nagyvilág

Órásplakáttal kampányolnak a nyelvtörvény ellen

Óriásplakát-kampánnyal kívánja felhívni a figyelmet a szlovákiai államnyelvtörvény képtelenségeire és hibáira a Híd-Most - közölte a nemrég alapított új szlovákiai magyar párt vezetőségének két tagja, A. Nagy László és Simon Zsolt pénteken Pozsonyban.

A kampány a jövő héten kezdődik. Az óriásplakátokon magyar és roma nyelven, illetve három szlovák tájszólásban olyan szövegek lesznek, amelyek szándékosan megsértik a nyelvtörvényt.

“Aki a plakátok szövegét elolvassa, nemcsak arra jön rá, hogy sértik a nyelvtörvényt, de azt is világosan látni fogja, hogy mit akar a kormány ezzel a jogszabállyal eltakarni” – fejtette ki Simon a párt sajtóértekezletén.

A két képviselő közölte: a törvényhez módosító javaslatot készítettek, amelyet a parlament elé terjesztenek. Azt javasolják, hogy szüntessék meg a kulturális minisztérium hatalmi pozícióját az államnyelv hivatalos változatának meghatározásában, a jogszabályban található értelmezhetetlen és közelebbről meg nem határozott “nyilvános kapcsolat” kifejezést, a minisztérium jogát az emlékművek szövegének jóváhagyására, valamint a nyelvtörvény megsértéséért kiróható pénzbeli büntetéseket.

“Célunk, hogy csökkentsük a feszültséget a szlovák-magyar kapcsolatokban, s rámutassunk a jelenlegi szabályozás hiányosságaira” – hangzott el a sajtóértekezleten.

A júniusban elfogadott sokat vitatott szlovák államnyelvtörvény módosított változata, amely feszültséget okozott Budapest és Pozsony viszonyában is, szeptember elsején lép életbe. A módosítási javaslatokkal a parlament szeptember 8-án fog foglalkozni. Egyelőre nem tudni, hogy ki fogja támogatni a két magyar képviselő javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik