Nagyvilág

Nem marad el Ahmadinezsád bosszúja

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azt követelte a pénteki nagyima előtt, hogy induljon eljárás az iráni ellenzék vezetői ellen a június elnökválasztást követő tüntetések miatt.

Többezres tömeg előtt beszélve Teheránban a vitatott eredményű voksolással újraválasztott államfő azt hangoztatta, hogy nemcsak azok a fő aktivisták érdemelnek büntetést, akik jelenleg már a vádlottak padján ülnek, hanem “szigorúan szembe kell szállni az (ellenzéki) vezetőkkel és az incidensek fő felbujtóival”, valamint “az ellenséges doktrina kezdeményezőivel, szervezőivel és megvalósítóival is”.

“Kivégezni a főkolomposokat!” – kiabálták erre az elnök hívei.

Ahmadinezsád nem nevezte meg konkrétan az ellenzéki vezetőket, de a kemény vonal számos képviselője szólított már fel a választási csalásokat panaszoló legyőzött elnökjelöltek, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, valamint Mohammed Hatami exelnök letartóztatására. A június 12-i választást követő, az 1979-es forradalom óta példátlan utcai tüntetések és zavargások súlyos kihívást jelentettek a vallási vezetésű rendszerrel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik