Nagyvilág

Nem lesz rakétapajzs Európában

A Kelet-Európába tervezett amerikai rakétapajzs tervezett feladása rossz üzenet az Egyesült Államok térségbeli szövetségeseinek, ráadásul újabb lépést jelent Amerika globális stratégiai vezető szerepéről való lemondásban - írta a The Washington Times pénteken.

Gyakorlatilag bizonyos, hogy Washington felhagy a rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítésére vonatkozó terveivel – írta előző nap a Gazeta Wyborcza című lengyel lap, washingtoni forrásokra hivatkozva.

A Fehér Ház arra készül, hogy visszalépjen attól a fontos rakétavédelmi megállapodástól, amelyet legmegbízhatóbb szövetségesei közül kettővel kötött – állapította meg a The Washington Times szerkesztőségi cikkében.

A konzervatív napilap emlékeztetett arra, hogy az egykor a szovjet táborhoz tartozó kelet-európai államok a legerőteljesebben támogatták az Egyesült Államok szerepének erősítését Európában, mivel érdekeik védelmét várták Amerikától a mindig zsákmányra vágyó Oroszországgal szemben.

Lengyelország és Csehország önként küldött csapatokat Irakba a soknemzetiségű erők részeként, és bátran cselekedtek, amikor Moszkva rosszallása ellenére beleegyeztek abba, hogy otthont adnak az amerikai rakétapajzsnak.

Az újság szerint a telepítési terv feladása a varsói és prágai szövetségesek cserbenhagyását jelenti, továbbá azt, hogy Európa védtelen marad az iráni rakétákkal szemben. Egyben növekedni fog a Kreml befolyása, és csökken Amerika szavahihetősége. A lap rámutat: Irán szomszédai megkérdőjelezhetik Washington azon szándékát, hogy kiterjeszti föléjük a biztonsági ernyőt, ha Irán atomfegyvert fejleszt ki. A biztonsági ernyőt az újság szerint nem lehet egyidejűleg kinyitni és becsukni.

A kelet-európai rakétavédelemről való lemondás újabb lépés Amerika globális stratégiai vezető szerepének feladásában. “Félő végiggondolni, mennyi idő múlva lesznek az Obama-kormány nemzetbiztonsági baklövéseinek súlyos és megfordíthatatlan következményei” – zárul a jobboldali The Washington Times szerkesztőségi cikke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik