Külföld

Mianmariak tízezrei menekülnek

admin
admin

2009. 08. 28. 13:56

Mianmariak tízezrei menekültek Kínába a kormányerők és egy fegyveres lázadócsoport között egy napja kiújult harcok elől az ország északi, kínaiak lakta részéből. Peking pénteken felszólította Mianmart, hogy szavatolja a térség és az ott élő kínaiak biztonságát.

A Mianmarral határos kínai Jünnan (Yunnan) tartomány hírportálja szerint a harcok csütörtök délután újultak ki, a helyi lakosok tömeges, pánikszerű elmenekülését okozva Kína területére. A híroldal szerint péntekig mintegy tízezer mianmari érkezett Kínába – őket hét menekülttáborban szállásolták el, kapnak élelmet és orvosi ellátást -, de az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 30 ezerre teszi a menekültek számát.

Egy washingtoni székhelyű mianmari szervezet szerint a határ menti konfliktust azt okozta, hogy augusztus 8-án a mianmari hadsereg több száz katonát vezényelt Kokangba, a jobbára etnikai kínaiak lakta térségbe, ahol a lázadók két évtizede tűzszünetet kötöttek a kormánnyal. A katonák átkutatták Peng Csia-szen (Peng Jiashen) kokangi vezető házát azzal az ürüggyel, hogy kábítószert keresnek, s erre támogatói fegyvert ragadtak.

Ho Seng-ta (He Sehngda), a jünnani tudományos akadémia térségbeli szakértője szerint a mianmari kormány ellenőrzése akarja vonni a térséget, ami nagyobb kiterjedésű konfliktussal fenyeget. A szakértő a Global Times című kínai lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormánynak nehéz dolga lesz, mivel a helyi milícia nem fogja egykönnyen átengedni a terület ellenőrzését. A lap szerint a kínai kormány elrendelte az érintett határszakasz biztonságának megerősítését, hogy megakadályozza a konfliktus átterjedését Jünnanra.

A kínai külügyminisztérium felszólította Mianmart, hogy helyénvalóan kezelje belső problémáit, tartsa fenn a kínai-mianmari határtérség biztonságát, és szavatolja a mianmari kínai polgárok biztonságát, illetve törvényes jogait. Hasonló közleményeket ritkán ad ki a kínai külügy, amely általában kínosan ügyel arra, nehogy annak a látszatát keltse, hogy beavatkozik déli szomszédja belügyeiben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.