Nagyvilág

Legyőzték a moldovai kommunistákat

Marian Luput, a Demokrata Párt vezetőjét jelöli Moldova elnökének a parlamenti többség - jelentette be pénteken a frissen megválasztott házelnök, Mihai Gimpu.

A frissen megválasztott parlamenti elnök bejelentette, hogy a parlamenti többség Marian Luput, a Demokrata Párt vezetőjét jelöli Moldova elnökének. Megerősítette azt is, hogy a kormányzásra készülő négy párt Vlad Filatot, a Moldovai Liberális Demokrata Párt elnökét jelöli kormányfőnek.

“Véget kell vetnünk az átmeneti korszaknak, és munkához kell látnunk” – mondta a házelnök a miniszterelnök- és az államfőjelölttel közösen tartott sajtóértekezleten.

Öt mandátum különbség

A július 29-én tartott előre hozott parlamenti választáson az eddigi négy ellenzéki párt – a Moldovai Liberális Demokrata Párt, a Liberális Párt, a Demokrata Párt és a Mi Moldovánk – szerzett többséget. Az Európai Integrációért elnevezéssel kormánykoalíciós megállapodást kötő négy párt a 110 tagú törvényhozásban 53 mandátummal rendelkezik, míg a Vladimir Voronin leköszönő államfő vezette kommunistáknak 48 képviselője van.

A házelnökről való szavazás előtt a kommunista párti képviselők elhagyták az üléstermet, ami előre vetíti, hogy ugyanolyan gondok támadhatnak az államfő megválasztása körül, mint amilyenek az előre hozott választáshoz vezettek. Vladimir Curka kommunista párti képviselő máris bejelentette, hogy pártja törvénytelennek tartja a házelnök megválasztását, és alkotmánybírósághoz fordul.

Ismét feloszlathatják a parlamentet

Az államfő megválasztásához kétharmados többségre, azaz 61 szavazatra van szükség. Ha a kormányzásra készülő pártoknak és a kommunistáknak nem sikerül megállapodásra jutniuk, a második elnökválasztási kísérlet kudarca után Voroninnak ismét fel kell oszlatnia a parlamentet, de az újabb előre hozott választást már csak a jövő évre írhatja ki. Ráadásul az új miniszterelnök személyére csak az új államfő tehetne javaslatot, így ha kudarcba fullad az államfőválasztás, ügyvezetőként a jelenlegi, Zinaida Greceanii vezette kormány marad hivatalban.

Marian Lupu, a Moldovai Liberális Demokrata Párt elnöke a Kommerszant című orosz lapnak adott interjúban cáfolta, hogy az új moldovai koalíció oroszellenes lenne. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koalíciós szerződésben lefektetett célok között szerepel a stratégiai partnerség Moszkvával.

“A párbeszéd fejlesztése Moszkvában feltétlen elsőbbséget élvez, mi több, nemzeti érdek… Ami a Nyugathoz fűződő kapcsolatokat illeti, mind a négy párt a szövetségünkben Moldova semlegességéért és el nem kötelezettségéért száll síkra” – mondta Lupu. Hozzátette: minden koalíciós párt azon a véleményen van, hogy az országnak nem kell belépnie a NATO-ba, de mindnyájan támogatják az európai integrációt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik