Nagyvilág

Fico bármikor találkozna Bajnaival

Robert Fico szlovák miniszterelnök kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével, és kész megvitatni vele bármiféle témát - közölte az MTI tudósítójával Silvia Glendová, a szlovák kormányfő szóvivője.

A szlovák fél Bajnai Gordon magyar miniszterelnök azon bejelentésére reagált, hogy egyeztetést kezdeményez Robert Ficóval a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében.
Fico emlékeztet arra, hogy már hosszabb ideje érvényes hivatalos magyarországi látogatásra szóló meghívása van, de a magyar fél eddig a találkozó időpontját nem határozta meg – tolmácsolta a kormányfő álláspontját Glendová. Megjegyezte: az egyik legutóbbi, tervezett magyar-szlovák kormányfői találkozót az előző magyar miniszterelnök (Gyurcsány Ferenc) csak néhány perccel annak kezdete előtt mondta le.

A szlovák miniszterelnök kifejtette: a Bajnai Gordon által kezdeményezett találkozó megszervezéséhez nincs szüksége semmiféle rendkívüli előkészületekre, mert a magyar kormányfővel fenntartott kommunikációját szabályszerűnek, szokásosnak tartja. Legutóbb Sólyom László magyar államfő tervezett révkomáromi látogatása előtt beszélt egymással a két miniszterelnök – mutatott rá a szóvivő.

“Robert Fico, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke felhívja a figyelmet arra, hogy a találkozó neki is érdeke, de annak előkészületei során nem hasznos Szlovákia egyoldalú vád alá helyezése a kétoldalú kapcsolatok rosszabbodásáért, amely a magyar fél mai nyilatkozatában is megtalálható” – idézte a szlovák kormányfő álláspontját Glendová.

A budapesti közlés szerint a miniszterelnöki találkozó részleteiről a két külügyminiszter vasárnapi bledi találkozóján egyeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik