Nagyvilág

Balázs: Az unió nem kerülheti meg az incidenst

A magyar-szlovák vita szempontjából az Európai Tanács az unió legfontosabb testülete, az ilyen jellegű nézeteltéréseket elvileg ezen a fórumon lehet megvitatni - mondta Balázs Péter külügyminiszter egy interjúban, amely a német EurActive.de hírportálon jelent meg pénteken.

Arra a felvetésre válaszolva, hogy az EU elzárkózott a magyar-szlovák viszályba való beavatkozástól, a külügyminiszter kifejtette: a bizottság valóban udvariasan elhárította az ügyet, de ez érthető is. A bizottságnak nem feladata belefolyni kétoldalú vitákba, mert csak olyan esetekben léphet fel, amikor meglévő szabályokat tud alkalmazni. Ott van még az Európai Parlament, ahol minden pártnak és képviselőnek lehetősége van felvetni a témát – folytatta a külügyminiszter.

A legfontosabb testület ebből a szempontból mégis a tanács (az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek, illetve szakminisztereinek testülete), és az unió nem kerülhet meg egy olyan incidenst, amikor egy tagállam államfőjétől megtagadták a belépést egy másik tagállam területére – hangsúlyozta Balázs.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a német kancellár és a svéd uniós elnökség valóban megpróbálta-e lebeszélni Sólyom Lászlót az augusztus 21-i szlovákiai látogatásról, Balázs Péter kijelentette: Angela Merkel négyszemközt beszélt a magyar államfővel a páneurópai piknik huszadik évfordulóján tartott megemlékezés után augusztus 19-én. Ez egy bizalmas beszélgetés volt, a magyar nagykövet sem volt jelen, így nem tudni, mi hangzott el – mondta Balázs.

Svéd közvetítéssel

Carl Bildt svéd külügyminiszter pedig, aki szintén ott volt az évfordulós ünnepségen, nem beszélt Sólyom Lászlóval – mondta a magyar külügyminiszter. Hozzátette: a svéd elnökség azóta jelezte, hogy megoldást akar találni a magyar-szlovák vitára, és felajánlotta szíves közvetítését, amelyet mindkét fél elfogadott.

“Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel egyetértettünk, hogy hasznos lenne, ha hármasban megvitatnánk a problémákat, és a következő napokban ezt meg is tesszük” – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

Az ellenzék irányít?

Balázs Péter szerint a magyar-szlovák viszály nem hasonlítható az 1974 óta fennálló ciprusi konfliktushoz. A horvát-szlovén határvitával már inkább rokonítható, ám nem teljesen.

Horvátország és Szlovénia között technikai probléma áll fenn – hol húzható meg a tengeri határ a két ország között -, amelyet bizonyosan meg tudnak majd oldani. Magyarország és Szlovákia között politikai konfliktus van, amelyet a háttérből nacionalisták irányítanak: szlovák oldalon a kormányzat, magyar oldalon pedig az ellenzék részéről – mondta Balázs Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik