Nagyvilág

Megkerült egy 18 éve elrabolt lány

Valószínűleg megkerült 18 év után Kaliforniában az a kislány, akit 1991-ben, 11 éves korában két ember elrabolt szülei házának közelében - írta a csütörtöki San Francisco Chronicle című újság.

Az Észak-Kalifornában levő Concord rendőrsége azt állítja, szinte bizonyos, hogy a náluk jelentkezett 29 éves nő az, akinek állítja magát: Jaycee Lee Dugard, akit 18 évvel ezelőtt raboltak el South Lake Tahoe városban. A hatóságok DNS-tesztet végeznek a személyazonosság tisztázása végett.

Szemtanúk szerint a két elkövető 1991. június 10-én a mostohaapja szeme láttára ragadta el a lányt. A rózsaszín ruhát viselő, kék szemű, szőke gyerek iskolába ment, a buszmegálló felé tartott, amikor idegenek kocsiba tuszkolták, és magukkal vitték. Mostohaapja a házuk kocsikijárójától, alig kétutcányi távolságból figyelte az esetet. A rendőrség perceken belül a helyszínre érkezett, és lázas keresés kezdődött, de sem a kocsinak, sem a lánynak nem akadtak a nyomára.

A rendőrség – amely 18 év óta nem zárta le az ügyet, de már szinte minden reményt feladott, hogy a lány megkerül – őrizetbe vett egy házaspárt: a gyerekrablással az 58 éves, megerőszakolásért korábban már elítélt és börtönviselt Phillip Craig Garridót és 55 éves feleségét, Nancy Garridót gyanúsítják.

A lány mostohaapja és a felesége zokogtak, amikor megtudták, hogy a lány életben van. A mostohaapa, Carl Probyn azt mondta, hihetetlennek tartja, ami történt, 18 év elteltével már feladta a reményt, hogy a lány előkerülhet.

A kaliforniai gyermekrablás kísértetiesen hasonlít Natascha Kampusch esetére. A tízéves osztrák kislány 1998. március 2-án tűnt el: iskolába indult, de nem érkezett meg. Egy iskolatársnője állítólag látta, amint betuszkolják egy fehér kisbuszba. A rendőrség hajtóvadászatot indított, még Magyarországon is nyomoztak utána, de nem akadtak a nyomára. Elrablója nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében, Strasshofban. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor fogvatartója figyelmét elvonta egy mobilhívás. A férfi még aznap öngyilkosságot követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik