Nagyvilág

MKP: Az erőszak nem megoldás

A szlovák-magyar feszültségért Robert Fico és Ivan Gasparovic a felelősek - áll a Magyar Koalíció Pártja (MKP) közleményében. A párt közölte: elítélik a budapesti szlovák nagykövetség elleni Molotov-koktélos támadást, és azt hangsúlyozták, hogy erőszakkal semmiféle problémát nem lehet megoldani.

A nyilatkozatban, amelyet Dunajsky Éva, az MKP szóvivője juttatott el szerdán az MTI prágai irodájába, a párt “emlékeztet arra, hogy a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közti kapcsolatokban jelenleg meglévő feszültségért Robert Fico (szlovák kormányfő) és Ivan Gasparovic (szlovák államfő) a felelősek, akik a múlt héten kimondottan provokálták a szlovák nacionalistákat, hogy támadást hajtsanak végre Révkomáromban”.

A szlovák kormány lépését, amely jogi szempontból lényegtelen diplomáciai jegyzékben tiltotta meg Sólyom László magyar államfőnek a határátlépést, “az MKP továbbra is példa nélküli provokációnak tartja, amely jelentősen hozzájárult a feszültség növeléséhez. Úgy tűnik, hogy Robert Fico kormánya programszerűen cselekszik ezen a téren” – áll a nyilatkozatban.

“Az MKP elvárja a Magyar Köztársaság bűnüldöző szerveitől, hogy gyorsan kiderítsék ennek a szomorú eseménynek a körülményeit és tetteseit, miközben azt sem lehet kizárni, hogy provokációról is szó lehet. Az MKP egyedinek tekinti ezt az incidenst, ugyanakkor felhívással fordul mindenkihez, hogy viszonyuljon felelősen a szlovák-magyar kapcsolatok tárgyi problémáihoz” – záródik a szlovákiai magyar párt nyilatkozata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik