Nagyvilág

Meghalt Kennedy szenátor

Hetvenhét éves korában elhunyt Edward Kennedy amerikai demokrata párti politikus, aki az elmúlt 47 évben volt a Szenátus tagja. A szenátornak jelentős szerepe volt az Egyesült Államok szociálpolitikájának megreformálásában.

Az agytumorban szenvedő politikust helyi idő szerint kedd este otthonában, a Massachusetts állambeli Hyannis Portban érte a halál – közölte a család.

Edward (Ted) Kennedy az 1963-ban meggyilkolt John F. Kennedy elnök legfiatalabb fivére. A kis testvér 1962-ben, mindössze 30 évesen lett a szenátus tagja, amikor John elnöki kinevezésével megüresedett helyét pályázta meg. 37 éven keresztül minden alkalommal újraválasztották, legutóbb 2006-ban. A szenátus második legrégebben hivatalban lévő tagja volt és a harmadik azok sorában, akik leghosszabb ideig töltötték be szenátori tisztségüket.

“Az álmaink nem halhatnak meg”

A politikus a progresszív jogalkotás egyik legnagyobb alakja volt Amerikában, első sorban a családjog és az egészségügy területén segített át törvényeket – írja a CNN. Jelentős szerepe volt többek közt a rák és az AIDS elleni küzdelmet támogató jogszabály, az apartheid-ellenes törvény, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetű gyerekek szociális helyzetét rendező törvények és még tucatnyi más történelmi jelentőségű jogszabály kidolgozásában. Munkásságáról és személyiségéről politikai ellenfelei is csak a legnagyobb tisztelettel beszéltek.

Egyik leghíresebb beszédét az 1980-as demokrata konvención mondta el, miután elveszítette az elnökjelöltséget Jimmy Carterrel szemben. “Számomra ez a kampány néhány órával ezelőtt véget ért. Mindazok számára azonban, akiknek az érdekeit képviselni legfontosabb feladatunk, ügyük továbbra is célunk marad, a munka folytatódik, a remény tovább él és az álmaink soha nem halhatnak meg.”

Obamát támogatta

Ted Kennedy legutóbb a Barack Obama melletti kampányban vette ki a részét, amikor Obamát támogató beszédét elmondta a pontosan halála előtt egy évvel, 2008. augusztus 25-én tartott demokrata konvención. “Felemelő dolog itt lenni. Semmi, de semmi nem lenne képes arra, hogy ettől a különleges alkalomtól távol tartson” – mondta az akkor már súlyos beteg szenátor, aki ezen a nyáron még részt vett az Egyesült Államok egészségügyi reformját célzó rendelkezéséről szóló szavazáson.

A kedden elhunyt szenátornál tavaly májusban diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot.

A The New York Times internetes méltatásában úgy fogalmazott: az amerikai politikai élet leginkább ismert családjainak egy tagja hunyt el, aki csaknem egyenlő mértékben ismerte a győzelmet és a tragédiát. A felsőház történetének egyik legsikeresebb szenátoraként fognak emlékezni rá – állapította meg a lap, amely közel 6 ezer szavas cikket szentelt Ted Kennedy halálának.

Az amerikai sajtó szerdán hajnalban és reggel az Edward Kennedy életéről és haláláról szóló tudósításokban elsősorban törvényhozási sikereire helyezte a hangsúlyt. Kiemelték az egészségügyi ellátás jobbítását célzó, több évtizedes erőfeszítéseit, 1963 óta tartó szenátori működését, vezető szerepét a liberális politikusok között. A The Boston Globe Washington demokrata párti titánjaként emlékezett meg róla, aki egyedülálló alkukat kötött a konzervatív republikánusokkal és szakadatlanul harcolt az általános egészségbiztosításért. Más lapok mellett hosszú nekrológot közölt internetes oldalán a USA Today és Los Angeles Times is.

Ki lehet az utód?

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó – akinek a felesége, Maria Shriver, Ted Kennedy és a néhai John F. Kennedy elnök unokahúga – azt mondta: őt és Mariát mélyen elszomorította “Teddy bácsi” halála. A világ a szenátus (liberális) oroszlánjaként, a szociális igazságosság bajnokaként ismerte, politikai ikon volt – hangoztatta Schwarzenegger.
George H.W. Bush volt elnök úgy nyilatkozott: az évek során sok politikai kérdésben nem talált közös hangot Kennedyvel, de mindig tisztelte a köz érdekében rendületlenül végzett munkáját; a szenátus termékenyítő hatású alakja volt az elhunyt.

A The New York Times már azt találgatta, vajon ki fogja követni Kennedyt a szenátori székben, és milyen gyorsan találják meg az utódát. A lap emlékeztetett: a politikus egyik utolsó közszereplésekor szenvedélyes üzenetben sürgette Massachussetts törvényhozóit, hogy halála után minél hamarabb találják meg azt, aki a helyére lép.

Az újság megjegyezte: az utódlás kérdésének halogatása gátja lehet annak, hogy a Demokrata Párt a 100 tagú felsőházban a szükséges 60 szavazat biztosításával előrevihesse az egészségügyi reformot. Az utódlás kérdése valószínűleg nem fog gyorsan eldőlni. A kis északkeleti szövetségi államban 2004-ben ugyanis éppen a demokraták kezdeményezték, hogy az új szenátor személyéről ilyen esetben külön választás döntsön, amelyet legkorábban 145, legkésőbb 160 napon belül kell megtartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik