Nagyvilág

Irán vezetője visszavonta a nyugat elleni vádakat

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kijelentette szerdán, hogy nem lehet az ellenzéket azzal vádolni, hogy külföldi hatalmak támogatják, mert erre nincs bizonyíték.

Szajed Ali Hamenei ajatollah erről szóló, egyetemi diákok előtt elhangzott kijelentéseit az állami televízióban idézték. “Nem vádolom azzal a nemrég lezajlott incidensek vezetőit, hogy külföldi országok, mint például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ügynökei, mivel erről semmilyen bizonyítékot nem mutattak be nekem” – mondta Hamenei.

Az ellenzék az elnökválasztás lebonyolításának a tisztaságát vonta kétségbe a zavargásokba torkolló, levert utcai tüntetésekkel. Az iráni vezetés mindeddig a külföldre hárította a felelősséget, mondván, hogy a megmozdulásokat külső hatalmak szervezik azzal a céllal, hogy megdöntsék a papi uralmi rendszert.

Hamenei most ezt a vádat gyakorlatilag visszavonta, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a tüntetéseket előre megtervezték. “Nincs kétség afelől, hogy ez a megmozdulás előre meg volt tervezve, akár tudták a vezetői, akár nem” – állította.

Egy diáknak arra kérdésére, hogy a tüntetések vezetőit miért nem tartóztatták még le, a legfőbb iráni tekintély azt válaszolta, hogy “a bűncselekményeket nem tűrik, de az ilyen fontos ügyekben az igazságszolgáltatás csak erős indítékok és bizonyítékok alapján ítélkezhet”. Iránban négy tömegpert indítottak a tüntetésekben részt vettek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik