Külföld

A Pravda szerint Szlovákia jól kezeli a botrányt

admin
admin

2009. 08. 25. 11:59

Szlovákia eddig aránylag sikeresen kezeli a Sólyom-ügyet, legalábbis diplomácia síkon. Az Európai Unió svéd elnökségének jelzése, hogy nem kíván foglalkozni az üggyel, azt jelenti, hogy Szlovákiát semmiféle nemzetközi botrány nem fenyegeti - írta a Pravda című független szlovák napilap kedden.

Rosszabb a helyzet azonban a vita politikai vetületével – írja a lap. Az újság szerint ezen a téren a szlovák kormány hosszú ideig védekezésre fog kényszerülni. “Ellene lesz a magyar államfő, a magyar kormány, az Európai Parlament egy része. Itthon (Szlovákiában) a Csáky (Pál) vezette Magyar Koalíció Pártja és a Bugár (Béla) vezette Híd-Most. Azzal kell számolni, hogy ebben a vitában mindig csak Dél-Szlovákia lesz a problematikus és sebezhető, nem pedig Magyarország” – jegyzi meg Dag Danis, a szerző.

“A magyar államfő révkomáromi útja nem volt egyedi akció. Sólyom ezt tervszerűen és programszerűen csinálja. Egyáltalán nem titkolja, hogy célja a +magyarság+ határok feletti egyesítése. Függetlenül a robbanásveszélyes következményektől. Tavasszal a romániai Székelyföldön járt. Hasonló akciót tervezett a szerb Vajdaságban. Szlovákia déli részét rendszeresen látogatja. A visegrádi négyek minden találkozóján megpróbálja megnyitni +a Kárpát-medencei magyarok kollektív jogainak+ témáját. Gazdag, nagy-magyar program várható az új magyar kormánytól, amelynek gerincét Orbán (Viktor) Fidesze fogja alkotni. Egyszerűen mondva, a vita biztosan folytatódik…” – olvasható a jegyzetben.

A szerző úgy véli, hogy Szlovákiának egyre nagyobb problémái lesznek. “Ugyanis: minél kiélezettebb lesz a szlovák-magyar konfliktus, annál nagyobb probléma lesz a magyar kisebbséggel. Annak lojalitásával és a biztonsági kockázatokkal. Az ilyen fojtó légkörben csak idő kérdése, hogy a szópárbaj mikor változik át fizikai összecsapásokká. És ha véletlenül elfajulna a dolog – ha vérontásra kerülne sor – Szlovákia már diplomácia síkon is vesztésre állna. Mint minden kis ország, amely képtelen bebiztosítani kisebbségei biztonságát.

Elég a Magyar Gárda egyetlen buta provokációja és a (Szlovák) Testvériség egyetlen buta válasza a vétlen kisebbségi magyarok ellen, s a játéknak vége. A sorsdöntő incidensnek nem kell véletlennek lennie, lehet tervezett is. Jól kigondolt kezdettel és véggel. Tudjuk, milyen szánalmasan végezték a testvéri szerbek…” – írja Dag Danis. “A szlovák kormány számára, ha az valóban nemzeti, ez a tény három dolgot jelent. A Budapesttel való konfliktust már nem szabadna tovább szítania, hanem mérsékelnie kellene. A magyar kisebbségnek garantálnia kellene a maximális komfortot – ha már nem politikai, akkor gazdasági és kulturális téren. Ugyanakkor meg kellene kérnie az Európai Uniót, hogy mégis foglalkozzon a vitával, de fordított sorrendben” – zárja jegyzetét a Pravda.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.