Külföld

Németország kilábalt a recesszióból

admin
admin

2009. 08. 25. 10:39

Németország a második negyedévben kikerült a recesszióból az első negyedhez képest 0,3 százalékos GDP-növekedéssel.

Előzőleg négy negyedéven át egyre romlott a teljesítmény negyedéves összehasonlításokban: a tavalyi második negyedévi mínusz 0,6 százalékról az idei első negyedévig mínusz 3,5 százalékra gyorsult a visszaesés üteme.

Stabilizálódó beruházások

A mostani második negyedévi növekedést keresleti oldalon elsősorban a közfogyasztás és a lakossági fogyasztás támogatta, sorrendben 0,4 százalékos, illetve 0,7 százalékos növekedéssel az első negyedévhez képest. Ezek már az első negyedévben is 1,1 százalékkal, illetve 0,6 százalékkal gyarapodtak az előző negyedhez képest.

Pozitív újdonság viszont, hogy a beruházások stabilizálódtak: a második negyedévben már csak 0,5 százalékkal estek vissza az első negyedévi, 18,5 százalékos zuhanás után. Közeledett a stabilizálódáshoz az export is, 1,2 százalékos csökkenéssel, miután az első negyedévben még 10,5 százalékkal fogyatkozott az előző negyedhez viszonyítva.

Többet költöttek

Éves összehasonlításban a lakossági fogyasztás a második negyedévben már nőtt, 0,5 százalékkal, miután az első negyedévben 0,1 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedben 0,6 százalékkal csökkent, és az előző negyedévekben sem érte el a növekedése legalább az 1 százalékot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.