Nagyvilág

Megfenyegették Iránt

Nagy-Britannia és Izrael figyelmeztette kedden Iránt, hogy a szankciók szigorítására számíthat, ha nem működik együtt a nemzetközi közösséggel vitatott atomprogramja ügyében.

“Ha nem lesz azonnal további előrelépés, akkor, azt hiszem, a világnak mint prioritást fontolóra kell vennie az Irán elleni szankciók szigorítását” – fogalmazott Gordon Brown brit kormányfő Londonban, miután tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

“Fogytán az idő, de még nincs túl késő” – mondta az izraeli vezető az állítólagos iráni atomfegyver-fejlesztéssel kapcsolatos kilátásokról. “Ha eltökéltek a nemzetközi közösség felelős tagjai, legyen bármilyen késő is, a jövő biztosítható, és mi ezt szeretnénk” – fűzte hozzá. Izrael – a Közel-Kelet egyedüli feltételezett atomhatalma – azt vallja, hogy egy esetleges iráni atombomba fenyegetést jelentene a zsidó állam létére, s ezt nem tűrheti el.

Az ENSZ háromszor sújtotta szankciókkal Iránt a vitatott atomprogram miatt, 2006 decemberében, majd 2007 márciusában, legutóbb pedig tavaly márciusban.
Az ügyben folyó nemzetközi tárgyalások következő fordulójában, szeptember 2-án az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország várhatóan megpróbálja meggyőzni Oroszországot és Kínát, hogy vegyék fontolóra újabb – valószínűleg az iráni olajszektort sújtó – büntetőintézkedések bevezetését Iránnal szemben, ha Teherán nem hajlandó tárgyalni atomprogramjáról. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a héten várhatóan újabb jelentést tesz közzé Iránról, s ez valószínűleg jelentős hatással lesz a nemzetközi szereplők álláspontjára.

Az Egyesült Államok és szövetségesei – köztük Nagy-Britannia – azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyverek fejlesztésén dolgozik. Irán tagadja ezt, azt állítja, hogy áramfejlesztéshez van szüksége atomenergiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik