Nagyvilág

Nem terjed a tűz Görögországban

A szélcsend nyomán sikerült lokalizálni az erdőtüzeket Athén közelében. A fáradó görög tűzoltók egyre több külföldi segítséget kapnak.

Hat helyen tombolnak hatalmas tüzek az országban, köztük az Égei-tengeri Évia és Szkírosz szigeteken, illetve a Jón-tengeri Zákinthoszon. A legveszélyesebb azonban az Athéntől északra lévő, amelynek kiindulópontja a Marathóni-síkságtól északra, Grammatikóban volt. A lángok innen terjedtek tovább majdnem 20 kilométernyi távolságba, a főváros északi peremén lévő Pendeli-hegyig. A szél hétfőn rövid időre lecsillapodott, amit a tűzoltók megpróbáltak kihasználni, hogy távol tartsák a lángokat az athéni elővárosoktól.

A tűzoltók szóvivője hétfőn kora este közölte, hogy megállították a tűz terjedését Athén felé. Már csak a fővárostól 60 kilométerrel nyugatra fekvő Porto Germeno és Viotia településeknél van aktív tűz – tette hozzá. Mindazonáltal megvan a veszélye annak, hogy újra fellobbannak a lángok, ezért nem csökkentik a bevetett tűzoltók számát. A hatóságok elrendelték Porto Germeno falu kiürítését, de sok lakos nem hajlandó elhagyni a házát – közölte egy helyi tisztségviselő.

Már dolgozik több francia, olasz és ciprusi tűzoltó repülőgép Athéntól északra, és a tervek szerint továbbiak érkeznek hétfőn és kedden Spanyolországból, Ausztriából és Törökországból – közölte a görög polgári védelem. Hétfőn összesen 17 repülőgép és helikopter vett részt a fővároshoz közeli tüzek oltásában, köztük két Canadair CL-415, amelyeket a spanyol légierő küldött Görögországba. A földön kétezer tűzoltó, katona és önkéntes dolgozott.

Környezetvédelmi szakemberek szerint az Athénhez közeli tüzek ökológiai katasztrófát okoznak, amely még több évig éreztetni fogja a hatását a főváros 4,5 millió lakosának életében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik