Külföld

Fúróval vallatott a CIA

admin
admin

2009. 08. 24. 11:11

Fegyverrel és fúróval akart szóra bírni egy terroristagyanús személyt évekkel ezelőtt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - derült ki abból a jövő héten nyilvánosságra hozandó, éveken át titokban tartott jelentésből, amelyről a The Washington Post a hét végén számolt be.

A CIA vallató tisztjei 2002-ben többször is pisztollyal hadonászva igyekeztek megoldani az egyik makacsul hallgató fogoly – a Cole hadihajó elleni 2000. évi merénylet kitervelésével vádolt Abd al-Rahim al-Nasiri, az al-Kaida terrorszervezet egykori Perzsa-öbölbeli vezetője – nyelvét, legalább egy alkalommal pedig fúrógéppel akarták vallomásra kényszeríteni.

A CIA ellentmondásos eszközökkel folytatott egykori vallatásairól készült belső vizsgálati jelentés hétfőn kerül napvilágra. A jelentésben egyebek mellett az olvasható, hogy a vallató tiszt egy alkalommal elektromos fúrót közelített a gyanúsított testéhez, ki- és bekapcsolva a készüléket. Egyszer lövést adtak le a szomszédos szobában, hogy al-Nasiri azt higgye, kivégezték az egyik foglyot. Az amerikai törvények szerint a rabok halállal való fenyegetése kínzásnak minősül és tilos.

A CIA-jelentésről előzetesen hírt adó, névtelenséget kérő bennfentesek szerint a durva vallatási technikák nem jártak eredménnyel, a rabokból nem sikerült kihúzni használható információt. Az ügyben 2004-ben folytattak belső vizsgálatot, de a jelentést – amelynek nyilvánosságra hozatala érdekében több polgárjogi szervezet harcolt – mind ez idáig titokban tartották.

A The Washington Post értesülése szerint a pisztollyal fenyegető vallató tisztet a CIA-n belül megfegyelmezték, a Bush-kormány azonban nem emelt vádat ellene. Az előzetes információkból nem derült ki, hogy hány tiszt érintett az ügyben. A durva vallatások idején érvényes szabályok mindenesetre engedélyezték, hogy kiemelt foglyok esetében alvásmegvonást és a vízbe fulladás érzetét keltő vallatási módszert alkalmazzanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.