Nagyvilág

Szlovákiának nem Szent Istvánnal van baja

A szlovák külügyminiszter pénteken találkozott a pozsonyi külföldi nagykövetségek képviselőivel és tájékoztatta őket a szlovák-magyar kapcsolatok jelenlegi problémáiról - közölte Peter Stano külügyminisztériumi szóvivő.

Miroslav Lajcák a szóvivő szerint a találkozón azt mondta, hogy Sólyom László látogatása bátoríthatja a szélsőségeseket, s Szlovákiának kötelessége ezt megakadályozni.

Kifejtette: Szent Istvánt a szlovákok is királyuknak tekintik, szobrával nincs probléma, de a látogatás időpontja (a Varsói Szerződés hadseregei – köztük a magyar katonák – 1968-as bevonulásának évfordulója), és az előkészítés módja Pozsony számára elfogadhatatlan. Más körülmények között a magyar államfő látogatása nagyon hasznos hozzájárulás lenne a szomszédsági kapcsolatok megerősítéséhez.

“A jelenlegi helyzetben azonban töltetet szolgáltat a szélsőségeseknek mindkét oldalon. Szlovákiának kötelessége azt megakadályozni. A magyar államfőnek ezért javasoltuk, hogy utazást halassza el” – mondta a diplomatáknak a külügyminiszter. Leszögezte: Szlovákiának nem érdeke a konfliktus, és jó kapcsolatot szeretne fenntartani Magyarországgal.

A révkomáromi rendőrség felkészülten várja Sólyom László látogatását. “A rendőrök készen állnak a közrend biztosítására” – közölte Renáta Cuháková, a Nyitra megyei rendőrség szóvivője. Konkrét adatokat a biztonsági intézkedésekről azonban nem hozott nyilvánosságra.

Az MTI tudósítójának értesülése szerint Robert Fico miniszterelnök a délután folyamán Pozsonyban Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal is megvitatta a révkomáromi helyzetet, és az ebből adódó tennivalókat.

Révkomáromban nyugalom van, s a Szent István szobor környékén már gyülekeznek az emberek és várják a magyar államfőt. Semmiféle rendbontásról eddig nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik