Nagyvilág

Szlovákia lebeszélné Sólyomot az utazásról

A szlovák külügyminiszter azt tanácsolta Sólyom László magyar államfőnek, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába. Közben a szlovák elnök bekérette a magyar nagykövetet. Egy szlovák lap szerint rejtély, a kormány most miért tart a szélsőségesek akciójától. Sólyom ennek ellenére utazik.

A magyar államfőt nem tántorították el a támadó szlovák hivatalos megnyilatkozások attól, hogy péntek délután elutazzon Révkomáromba.

Az államfő programjában semmilyen változás nincs, így délután részt vesz és beszédet mond Révkomáromban a közadakozásból állított Szent István szobor avatásán – mondta az MTI kérdésére Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője pénteken.

Korábban a szlovák külügyminiszter és köztársasági elnök is lebeszélte a magyar államfőt az útról. “Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor” – állapította meg Miroslav Lajcák, aki ezt a szlovák álláspontot csütörtök este közölte Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövettel. Lajcák telefonon magyar kollégáját Balázs Pétert is tájékoztatta.

Sólyom László a korábbi bejelentés szerint pénteken délután Révkomáromban részt vesz Szent István király szobrának felavatásán.

Provokációnak minősítették

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt vesz a szobor felavatásán. A miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős. Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta.

Szándékos ferdítés?

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért “érzéketlenség”, hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában.

A magyar hadsereg csak statiszta szerepet játszott Csehszlovákia 1968 augusztusi szovjet megszállásában – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Michal Horsky szlovák politológus a pozsonyi SITA hírügynökségnek. “Összekötni ezt az évfordulót Sólyom látogatásával szándékos ferdítés és helytelen, s külügyminisztériumunk alacsony kultúrájának bizonyítéka” – szögezte le Horsky.

A magyarok szerint nem gond

A két szlovákiai magyar párt – a Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most – viszont nem lát semmi kivetnivalót abban, hogy a magyar államfő Révkomáromban részt vesz Szent István szobrának felavatásán, s ezért a Sólyom Lászlót ért szlovák bírálatokat csütörtökön visszautasította.

A Sme című liberális pozsonyi lap csütörtökön szintén eltúlzottnak minősítette a szlovák reagálásokat, s úgy vélte: a szoboravatáson mindkét ország vezetőinek ott lenne a helye.

Sólyom megy

Szent István-szobrot avatnak pénteken a szlovákiai Révkomáromban. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Sólyom László magyar köztársasági elnök.

A szobor Győrfi Lajos magyarországi szobrászművész alkotása. A mintegy 25 tonnás bronzszobor életnagyságban ábrázolja Szent Istvánt, s magassága az alapzatul szolgáló hatalmas kőtömbbel együtt meghaladja a nyolc métert.

Bekérették a nagykövetet

Ivan Gasparovic pénteken délelőtt hivatalába kérette Heizer Antal, pozsonyi magyar nagykövetet. A szlovák köztársasági elnök pénteken felkérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy fontolja meg aznapi szlovákiai látogatását.

“Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi” – nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

Rejtély

A Sme című liberális pozsonyi lap szerint rejtély, hogy Sólyom László pénteki révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány miért hangoztatja azt, hogy most nem tudja ellenőrizni a szlovák szélsőségeseket, holott korábban ilyen címen élesen bírálta Magyarországot, s azt állította: Szlovákiában ez nem fordulhat elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik