Nagyvilág

Legalizálták a kábítószert Mexikóban

Mexikóban pénteken legalizálták a kis mennyiségű kábítószer birtoklását.

Az ügyészség azzal érvel, hogy az új törvény révén a rendőrség világosan meghúzhatja a határt az alkalomszerűen fogyasztók és a kereskedők között, és a szenvedélybetegek számára lehetővé teszi az orvosi kezelést. Azt is várják a lépéstől, hogy csökkenni fog a rendőri korrupció, mert eddig aki tudta, lefizette az őt kábítószerrel tetten érő rendőrt, hogy ne kelljen börtönbe mennie.

Ez nem törvényesítés, hanem szabályozás, ami nagyobb biztonságot teremt az állampolgárok számára – mondta főügyészség illetékese.

A törvényben maximális mennyiséget határoznak meg a személyes használatra szolgáló LSD és metamfetamin esetében is. Azoknak, akiknél ennél nem nagyobb adag kábítószert találnak, nem kell ezután félniük a hatósági eljárástól.

A legnagyobb elfogadható mennyiség öt gramm marijuana, fél gramm kokain, 50 milligramm heroin, 40 milligramm metamfetamin és 0,015 milligramm LSD. A törvény elfogadása komoly társadalmi vitával járt, mivel Mexikóban súlyos gondokat okoznak a kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik