Nagyvilág

Kiengedték a Lockerbie-merénylőt

Szabadon engedték skóciai börtönéből csütörtökön azt a líbiai a férfit, akit az 1988-as Lockerbie-merényletben való részvétel miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.

Ezt nagyjából egy időben Edinburghben Kanny MacAskill skót igazságügy miniszter, Tripoliban pedig egy líbiai kormányilletékes jelentette be.

A skót igazságügyi szervek az erélyes amerikai tiltakozás dacára Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi szabadon bocsátása mellett döntöttek a férfi halálos betegségére való tekintettel. Washingtonban a Fehér Ház szóvivője útján nem sokkal az edinburgh-i bejelentés után “mély sajnálatának” adott a skót hatóságok döntése miatt.

A skót tárcavezető sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az 57 éves férfi most egy magasabb hatalom ítélőszéke elé áll. Ezzel MacAskill arra utalt, hogy Megrahi prosztatarákja már a végső stádiumába lépett, és a beteg hamarosan meghal.

Megrahi közép-európai idő szerint este fél kilenckor ékezett meg a tripoli repülőtérre egy Líbia által bérelt repülőgép fedélzetén. Szeif al-Iszlám, Moammer Kadhafi líbiai vezető fia kezét fogva szállt ki a gépből. A repülőtéren több százan fogadták líbiai és skót zászlókat lengetve, a hangosbemondókból a líbiai himnusz szólt.

A férfit Skóciából Líbiába kísérő küldöttség egyik tagja szerint Megrahi a tervek szerint részt vesz egy nagygyűlésen Tripoli központjában, amelyen jelen lesz Szeif al-Iszlám is.

Barack Obama amerikai elnök előzőleg egy nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy Megrahit hazájában nem fogadják hősként és házi őrizetbe helyezik.

Megrahit az amerikai Pan Am légitársaság utasszállító repülőgépének 1988. december 21-i felrobbantása miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre 2001-ben, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 27 év után szabadulhat. A Boeing 747-esen utazó 259 ember – köztük négy magyar állampolgár – életét vesztette, és ugyancsak tizenegyen meghaltak a skóciai Lockerbie településen, ahol a felrobbant gép lezuhant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik