Nagyvilág

Fico nem engedi be Sólyomot Szlovákiába

Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén pénteken délután.

Az erről szóló diplomáciai jegyzéket délután adták át Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Fico szerint a határon figyelmeztetni fogják Sólyom Lászlót a diplomáciai jegyzékre, hogy pénteki szlovákiai látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a szlovák hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Sólyom mégis Révkomáromba látogat, Szlovákia azt durva provokációnak és Szlovákia iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni.

“Ha a Magyar Köztársaság elnöke a diplomácia jegyzék ellenére is ma Révkomáromba látogat, durván megsérti a nemzetközi jogszabályokat, a Szlovák Köztársaság törvényeit és a Szlovák Köztársaság szuverenitását” – szögezte le a miniszterelnök.
“Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú szlovák-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené” – húzta alá Fico, aki szerint Pozsony és Budapest diplomáciai viszonyában “példa nélküli esetről lenne szó”.

Miroslav Lajcák külügyminiszter szerint az ügy már most is megrontotta a szlovák-magyar viszonyt, de hogy milyen a kár mértéke, azt a következő órák fogják eldönteni. Szerinte a magyar fél ebben az esetben tudatosan lábbal tiporta a diplomáciai szokásokat. Fico és Lajcák szerint a szlovák fél eljárása teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a szlovák törvényekkel.

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya és Milan Marko, a szlovák közjogi méltóságokat védő hivatal elnöke vár a révkomáromi magyar-szlovák határátkelőhelyen a magyar államfőre – tudta meg az MTI tudósítója. A határátkelő szlovák oldalán nagy a rendőri készültség. A leleplezésre váró Szent István szobor környékén kordonok vannak, amelyek mögött több száz ember várakozik. Semmiféle rendbontásról eddig nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik