Nagyvilág

Abházia visszavág Grúziának

A grúziai szakadár terület, Abházia csütörtökön "megfelelő válasszal" fenyegette meg Tbiliszit a blokád miatt, amelynek keretében Grúzia a héten két hajót kobozott el.

Grúzia a tavalyi ötnapos orosz-grúz háború után fokozta az Abházia és a másik szakadár terület, Dél-Oszétia elszigetelésére irányuló erőfeszítéseket, betiltva az engedélye nélküli gazdasági és kereskedelmi tevékenységeket a térségben.

A héten egy Abházia számára üzemanyagot szállító, panamai zászló alatt hajózó tankhajót koboztak el a grúz hatóságok, a hajó török kapitányát vizsgálati fogságba helyezték. Akár 24 évi börtönre is ítélhetik, ha csempészésben vagy engedély nélküli gazdasági tevékenységben bűnösnek találják.

Csütörtökön a grúz parti őrség egy másik hajót tartóztatott fel, amely fémhulladékot szállított Abháziából. A hajó kambodzsai zászló alatt hajózott szíriai legénységgel.

“A Grúziában hatályos törvény értelmében Tbiliszi engedélye nélkül még levegőt sem vehetünk” – mondta Szergej Samba abháziai külügyminiszter az Interfax orosz hírügynökségnek.
“Figyelmeztettük Grúziát, hogy hasonló lépésekkel válaszolhatunk, mint amilyeneket Tbiliszi megenged magának” – szögezte le Samba.

A 2000 tonna kőolajt és 700 tonna gázolajat szállító tankhajót a törökországi Sinop kikötőjétől 96 tengeri mérföldre, a grúziai Potitól pedig 256 mérföldre tartóztatták fel, nemzetközi vizeken – közölte a hajót üzemeltető Densa török cég. A török és azerbajdzsáni legénysége a hajón tartózkodik Poti kikötőjében. Egyelőre nem tudni, a kapitányt mikor állítják bíróság elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik