Nagyvilág

Virágzik az illegális pálinkabiznisz

Óvatos szakértői becslések szerint évente immár több tízezer liternyi pálinka illegálisan kerül vissza a hazai piacra, miközben szinte az ország minden pontján évek óta folyamatosan csökken a legális főzdék száma - írja a Napi Gazdaság.

Nem véletlen, hogy – különösen a nyugati határ menti régiókban – virágzik a pálinkabiznisz, hiszen míg itthon jövedéki adót, az illegális főzésért pedig tetemes büntetést kell fizetni, addig például Ausztriában és Németországban, saját használatra, adózás nélkül is szabad főzni.

Szlovéniában szintén jóval liberálisabb a szabályozás. A lefőzött szesz ugyan adóköteles, ám a közteher mértéke csekély, ráadásul ott minden korlátozás nélkül, már pár száz euróért lehet főzőberendezéseket is vásárolni.

A növekvő munkanélküliség is erősíti az illegális kereskedelmet, könnyű megfelelő külföldi partnert találni. Arra is van példa, hogy az Ausztriába átránduló magyarok burgenlandi telephelyen főzik a pálinkát, ami aztán üvegenként kerül vissza az országba. Egy Sopron környéki termelő szerint a cefrének való gyümölcs autóutánfutókon hagyja el hazánkat, aztán demizsonban jön vissza, sokszor Szlovákián keresztül, mert a vámosok egyre jobban figyelnek.

A hatóságok szerint az ellenőrzést az is nehezíti, hogy sok ingázó munkavállaló szeszfutárként is működik – például az autó ablakmosótartályában hozza be a “nedűt” az országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik