Nagyvilág

Kilőtték az afgán elnöki palotát

Rakéta csapódott kedd reggel az afgán elnöki palotába, egy másik rakéta pedig Kabul rendőr-főkapitányságának épületét találta el - közölte a rendőrség.

Az elnöki palota épülete kissé megrongálódott, de senki nem sérült meg az elnökválasztás előtt két nappal végrehajtott támadásban.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője telefonon jelentkezett a brit hírügynökségnél, és közölte, hogy mozgalmuk négy rakétát lőtt ki az afgán fővárosra.

A tálib lázadók azzal fenyegetőztek az elmúlt hetekben, hogy merényletekkel zavarják meg a választási folyamatot és megakadályozzák, hogy az emberek elmenjenek szavazni augusztus 20-án. Szombaton hét halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet hajtottak végre a NATO kabuli főhadiszállásának bejáratánál. A robbantásban 91 ember megsebesült.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kedden kiadott közleménye szerint – tekintettel a csütörtökön tartandó tartományi és elnökválasztásra – az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák a voksolás napján felfüggesztik katonai akcióikat, és csak azokat a műveleteket hajtják végre, amelyeket a lakosság védelme érdekében szükségesek ítélnek.
Hamid Karzai afgán elnök korábban hasonló utasítást adott az afgán biztonsági erőknek, és tűzszünetre szólított fel a választás napjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik