Külföld

A szlovákok szerint hazug a magyar kampány

admin
admin

2009. 08. 17. 14:02

Nyilatkozatban tiltakozott a szlovák államnyelvtörvény módosítását bíráló magyarországi "kampány" ellen szlovák értelmiségiek egy csoportja.

A hétfőn közzétett nyilatkozatot a szlovák kormánykörökhöz és a Matica Slovenská hazafias kulturális szervezethez közel álló személyek írták alá, 68 értelmiségi. Az aláírók többségét pozsonyi szlovák lapok gyakran illetik a nacionalista, illetve a szélsőségesen nacionalista jelzővel.

Hazugságra épül a kampány?

“A Magyar Koalíció Pártja, a Híd párt és a szlovákul író sajtó egy része a hagyományos módon, illojálisan és értelmetlenül csatlakozott a kampányhoz. Elutasítjuk ezt a kampányt, mert hazugságra épül, azzal a céllal, hogy félretájékoztassa az állampolgárokat: az államnyelvtörvény valódi tartalmáról ugyanis semmit sem mond” – áll a nyilatkozatban.

A dokumentum aláírói azt állítják, hogy a Magyar Köztársaság, a magyar kulturális, tudományos és egyházi szervezetek egybehangolt kampányt folytatnak az államnyelvtörvény módosítása ellen.

A Matica Slovenskához közeli értelmiségiek felháborodásuknak adtak hangot afelett, hogy a magyar oldalról elhangzó bírálat – a “rendkívül agresszív” és “külföldről szervezett politikai indíttatású kampány” – úgymond kétségbe vonja a szlovák nyelvnek, mint államnyelvnek a társadalmat egyesítő funkcióját, a szlovákiai demokrácia alapelveit és az ország szuverenitását, célja pedig “a szlovák társadalom etnikai alapú megosztása és az ország alkotmányos rendjének megzavarása”.

Szerintük megengedhetetlen

“Az ilyen politikai és sajtókampányt két szuverén ország, a Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság viszonyában megengedhetetlennek tartjuk” – áll a dokumentumban. Az aláírók szerint furcsa, hogy ilyen “kampányra” két szövetséges állam között kerül sor.

“Felszólítjuk a Szlovák Köztársaság kormányát és a szlovák parlamentet, hogy a Szlovák Köztársaság szuverenitását, s ezen belül a nyelvi szuverenitást is megkérdőjelező összes kísérletet utasítsák vissza, s következetesen valósítsák meg a törvény életbe léptetését” – zárul a nyilatkozatot.

Az aláírók közt szerepel mások mellett Augustín Marián Húska (közgazdász, Vladimír Meciar volt kormányának minisztere), Drahoslav Machala (újságíró, Robert Fico kormányfő tanácsadója), Jozef Bob (a Matica Slovenská történeti intézetének igazgatója), Frantisek Vnuk (történész), Ladislav Tazky (író), Ján Kacala (nyelvész), Eva Kristínová (színésznő).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.