Nagyvilág

A rasszizmus fenyegeti Szlovákiát

A Szlovákiát elborító rasszizmus és a szélsőségesség újabb hulláma olyan tény, amely össztársadalmi aggodalomra ad okot - állítják a szlovákiai roma sajtóközpont és a roma sajtóiroda (MECEM/RPA) szerkesztői, akik hétfőn nyílt levelet intéztek Szlovákia állampolgáraihoz.

Felhívják a figyelmet arra, hogy míg a múltban a rasszizmus inkább a romák többségi társadalomba integrált rétege ellen irányult, ma már magát a társadalmat fenyegeti.

“Ma attól tartunk, hogy a malmok – amelyek annak következményei, hogy a társadalom nem volt képes nevén nevezni a dolgokat – mindnyájunkat felőrölnek és az etnikai gyűlölet céltáblájává tesznek” – olvasható a nyílt levélben.

A roma szerkesztők felszólították a társadalom tagjait: gondolkodjanak el azon, hogy érezheti magát az az ember, akit műveltsége és munkahelye ellenére is névtelenül bárki bűnözőnek és a társadalom számára tehernek nevezhet csak ezért, mert más a bőrszíne.

A nyílt levél szerzői úgy vélik: a szlovák társadalomban érezhető feszültség részben annak is következménye, hogy közelegnek a választások. “Sokan, sajnos még az állítólag keresztény politikusok is, (a témán) választási levesecskéjüket melegítik” – jegyzik meg.

Felteszik a kérdést: milyen országban akarnak az ilyen politikusok kormányozni. Ha ugyanis most elszabadul az etnikai gyűlölet, azt megállítani egyáltalán nem lesz könnyű.

A roma problémák múltbeli szűk látókörű megoldása Szlovákiát “időzített bombára ültette”. Bizonyítják ezt azok a hatalmas különbségek is, amelyek a romák, illetve a társadalom peremére került lakosság problémájának kezelésében a régiók között mutatkoznak. Sok polgármester ugyanis nem használta ki az adott lehetőségeket sem, s ezzel tovább mélyítette az amúgy is nagy szegénységet a társadalom szélén tengődő lakosság körében – állítják a szlovákiai roma újságírók nyílt levelükben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik