Nagyvilág

Orosz diplomatákat utasított ki Prága

Csehország állítólag kiutasított két orosz diplomatát - közölte hétfőn az iDnes című cseh internetes hírportál prágai diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az oroszok szerint a hír csak provokáció.

A cseh külügyminisztérium az értesülést nem erősítette meg, de nem is cáfolta. “Ilyen típusú értesüléseket, akár megtörtént esetről van szó, akár nem, a minisztérium nem kommentál” – jelentette ki Milan Repka külügyminisztériumi szóvivő.

Az iDnes úgy tudja: az egyik kiutasított diplomata az orosz katonai attasé helyettese. A másik kiutasított diplomata éppen szabadságon van Oroszországban, s a cseh hatóságok azt tanácsolták neki, hogy ne térjen vissza Prágába.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor provokációnak minősítette hétfőn a két orosz diplomata Csehországból való kiutasításáról szóló híreszteléseket.

Lavrov újságírók kérdéseire válaszolt Asztrahánban, miután előzőleg egy csehországi honlapon napvilágot látott a hír. Az értesülést a cseh külügyminisztérium, s eleinte a prágai orosz nagykövetség sem kívánta kommentálni, később azonban a követség szóvivője kijelentette: nem rendelkezik ilyen értelmű információval.

A nagykövetségen, illetve a két csehországi konzuli hivatalban mintegy 200 orosz állampolgár dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik