Külföld

Obama nem ígér könnyű győzelmet

admin
admin

2009. 08. 17. 21:31

Barack Obama amerikai elnök hétfőn veteránok előtt arról beszélt, hogy nem várható gyors vagy könnyű győzelem Afganisztánban, a felkelést nem lehet felszámolni egyik napról a másikra.

Az Egyesült Államok nem akart háborúzni a közép-ázsiai országban, de annak megszállására kényszerült a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrorista merénylethez hasonló esetleges újabb támadások megelőzésére – fejtette ki az arizonai Phoenixben, a Külföldi Háborús Veteránok nevű, legnagyobb ilyen szövetség képviselői előtt.

A katonai erő már kevés?

Az amerikai elnök elmondta: új stratégiájában számol azzal, hogy az al-Kaida szervezet Pakisztán távoli térségeibe telepítette bázisait, és hogy kizárólag katonai erővel nem nyerhető meg a háború.

Ebben a háborúban érdemes harcolni – fogalmazott, s utalt arra: az amerikai csapatok segítenek a szavazóhelyiségek biztonságának szavatolásában, hogy az afgánok az e heti választásokon dönthessenek jövőjükről. Az elnökjelöltek személyéről nem tett megjegyzést, jóllehet Washington viszonya nem felhőtlen Hamid Karzai elnökkel.

Obama beszédében igyekezett felkészíteni az amerikaiakat arra, hogy az afganisztáni műveletek elhúzódnak. Az Egyesült Államok közvéleménye azonban egyre kevésbé támogatja a nyolcadik éve tartó háborút; az amerikai csapatok veszteségei ráadásul növekedtek azóta, hogy Obama erősítést küldött a megerősödő tálib erők visszaverésére.

Újabb merényletet terveznek

Leszögezte: azok, akik 2001-ben megtámadták az Egyesült Államokat, ismét merényletet terveznek, ezért szükségszerű ezt a háborút megvívni Afganisztánban. Utalt rá, ha a tálib felkelést úgymond magára hagynák, az al-Kaida újabb menedékre lelne, ahonnan újra merényleteket szőhetne az amerikaiak ellen. A háborúra alapvetően szükség van az amerikai nép védelme érdekében – mondta.

Obama bírálta a védelmi költségvetés szerinte felesleges kiadásait, amelyeket különböző érdekcsoportok harcoltak ki maguknak, s amelyek leszívták a forrásokat. Figyelmeztetett: ha a kongresszus pazarló költségvetési tervezetet küld neki, megvétózza.

Kijelentette, nincs szükség azokra a megrendelésekre, amelyek gazdaggá teszik a szerződéses partnereket, de olyan fegyverek gyártásáról szólnak, amelyekre maga a hadsereg sem tart igényt. Egy fürge, jól felfegyverzett, több nyelven beszélő jövőbeni amerikai haderő képét vázolta fel, s mint kifejtette, nem olyan hadseregre van szükség, amelyet a szovjetek elleni európai szárazföldi csaták megvívására hoztak létre.

Az amerikai közvéleményt azonban jelenleg elsősorban az egészségügy reformja érdekli; több tucatnyian tüntettek hétfőn Phoenixben a növekvő kormányzati szerepvállalás ellen annál a kongresszusi központnál, amelyben Obama beszédet mondott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.