Nagyvilág

Az EU fellép Irán ellen

Komoly szankciók bevezetésére készül Irán ellen Németország és az Európai Unió arra az esetre, ha Teherán nem hajlandó záros határidőn belül megegyezni atomprogramjáról - írta hétfőn megjelent számában a Der Spiegel.

A német hírmagazin értesülései szerint elsősorban az üzemanyag-behozatalra szoruló országba irányuló benzinszállítások leállítását fontolgatják Berlinben és Brüsszelben. A vízi és légi forgalom további korlátozását is tervezik; kitiltanák az iráni hajókat és repülőgépeket az unió kikötőiből és reptereiről, a biztosítótársaságokat pedig arra kényszerítenék, hogy szakítsák meg kapcsolataikat az iráni szállítmányozó vállalatokkal.

A kezdeményezést először megpróbálják keresztülvinni az ENSZ Biztonsági Tanácsán, de ha ez nem sikerül, a világszervezet vonakodó “vétóhatalmai” – Oroszország és Kína – nélkül is kemény szankciókat léptet életbe az EU, Németország és az Egyesült Államok is, írta a Der Spiegel magas rangú német diplomatákra hivatkozva.

Szakértői számítások szerint a nyersolaj-exportőr Irán a finomítói kapacitások szűkössége miatt 30 százalékban külső forrásból kényszerül fedezi benzinszükségletét. A washingtoni kongresszus már tárgyal is törvényjavaslatokat, amelyek büntetni rendelik az Iránnak benzint szállító cégeket, írta a hamburgi hetilap, amely szerint ezekről a társaságokról közös amerikai-európai összesítés, lista egyelőre még nincs.

Az újabb szankciók ügye az ENSZ szeptember végi közgyűlésén kerülhet terítékre, amennyiben az ismét hivatalba iktatott Ahmadinezsád iráni elnök addig nem hajlandó elfogadni a perzsa állam atomprogramjára vonatkozó nyugati ajánlatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik