Nagyvilág

Észak-Korea megnyitja a határt

Vasárnap este jelentették be: megállapodás született a Dél-Koreával közös határ megnyitásáról, a turistautak és a családlátogatások engedélyezéséről.

A feszült viszonyt jelzi azonban, hogy a bejelentést követően később a KCNA hivatalos hírügynökség jelentette, hogy az egész hadsereget és lakosságot riadókészültségbe helyezték a hétfőn kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. A határellenőrzés enyhítésére vonatkozó megállapodást azután tették közzé, hogy Kim Dzsong Il észak-koreai vezető pénteken tárgyalt Phenjanban a Hyundai dél-koreai vállalat vezetőjével, Hjon Dzsong Unnal.

„Az idegenforgalomhoz szükséges minden eszközt és feltételt megbízható módon biztosítunk, Kim Dzsong Il, a Nemzetvédelmi Bizottság elnöke által meghozott külön intézkedésnek megfelelően” – áll a hivatalos észak-koreai hírügynökség által idézett kétoldalú megállapodásban.

A közlemény szerint rövidesen megindulnak a dél-koreaiak látogatásai a keleti parton lévő Kumgang- (Gyémánt-) hegységbe és a nyugati parton található Keszong történelmi városba. Az észak-koreai hatóságok több találkozót engedélyeznek az 1950-1953-as háború óta kettészakított családok részére.

Szöul azután függesztette fel a Kumgang-hegységbeli turistautakat, hogy észak-koreai katonák 2008 júliusában lelőttek egy védett katonai övezetbe tévedt dél-koreai turistát. Észak-Korea betiltotta a határ menti Keszongba tett látogatásokat, idén májusban pedig felmondta a Dél-Koreával fennálló és a két Korea által közösen üzemeltetett keszongi ipari parkkal kapcsolatos megállapodásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik