Nagyvilág

Csak megtévesztés a női miniszter Iránban?

Reformellenes keményvonalas politikus az a három nő, akit az iráni elnök új kormányába kinevezett. Mouszavi ellenzéki vezető új politikai szervezetet hoz létre tiltakozásul az ellen, hogy hívei szerint csalás történt az elnökválasztáson. Közben újabb ellenzéki tüntetők pere veszi kezdetét Teheránban.

A tizedik elnökválasztással új korszak kezdődik – jelentetteki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, hozzátéve, hogy a kormányon belül is markáns változásokkal kell számolni. Az iráni elnök kormányában három női miniszter is helyet kapott.

Iránnak a sah uralma idején már volt egy női minisztere, aki 1968 és 1977 vett részt a kormány munkájában. Az iszlám forradalom győzelme után korrupciós vádak alapján kivégezték. A mostani lépéssel az elnök ahhoz a tendenciához látszik igazodni, amely szerint az iráni nők egyre nagyobb politikai erőt képviselnek – írja a New York Times. A női miniszterek azonban, akiknek a jelölését a parlamentnek is meg kell szavazni, nem a reformisták nézeteik képviselik, mindhárman keményvonalas politikusnak számítanak.Amhadinezsád kormánylistáját szerdán terjeszti a parlament elé elfogadásra.

Az iráni elnökválasztás eredménye körül kibontakozott megmozdulások újabb lépéseként a reformisták vezetője, Mouszavi bejelentette, hogy új politikai szervezetet kíván létrehozni “A remény zöld sugara” néven. Közben a héten további 25 reformpárti ellenzéki aktivista pere veszi kezdetét az iszlám köztársaságban.

Iránban az elnökválasztás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, így megkezdheti második elnöki mandátumát. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét.
A voksolás eredményének ismertetését követően kezdődött tiltakozási hullám a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta.
Hivatalos adatok szerint a tüntetésekben harminc személy életét vesztette, az ellenzék szerint viszont hatvankilenc. A hatóságok mintegy négyezer embert állítottak elő. Sokat közülük ugyan már szabadon engedtek, de háromszázan még mindig letartóztatásban vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik